Sa 90 glasova „za“, četiri „protiv“ i tri „uzdržana“ Skupština Kosova juče je podržala predlog 57 poslanika o raspuštanju parlamenta. Sada je na potezu predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je, kako je našem listu juče potvrđeno u njenom kabinetu, počela konsultacije s liderima političkih stranaka o datumu vanrednih parlamentarnih izbora.


Kosovski premijer u tehničkom mandatu Hašim Tači navija da se na birališta izađe 8. juna. Prema kosovskom Zakonu o opštim izborima, Jahjaga ima rok do 10 dana od raspuštanja Skupštine da raspiše vanredne izbore, koji treba da se održe najmanje 30, a najviše 45 dana od raspuštanja parlamenta. To znači da bi na birališta moglo da se izađe između 6. i 21. juna. Diplomatski izvori Danasa ne isključuju mogućnost da se za novi saziv Skupštine Kosova glasa 15. juna.

Osim što je raspuštanjem parlamenta Tači juče spasao čast da se ne glasa za opoziv njegove vlade, kao što je zahtevalo Samoopredeljenje, novom skupštinskom sazivu ostavljeno je da se bavi osnivanjem oružanih snaga Kosova i rešavanjem pitanja rezervisanih poslaničkih mandata za manjinske zajednice na KiM. Ove dve teme blokirale su rad parlamenta – srpski poslanici već mesec dana bojkotuju Skupštinu zbog najave ukidanja rezervisanih mesta, a bez njihovih bar pet glasova, prema važećim propisima, nije bilo moguće izglasati ustavne promene neophodne za osnivanje vojske Kosova.

Iako su se najpre dogovorili da se neće izjašnjavati o raspuštanju parlamenta, svi srpski poslanici – osim Rade Trajković i Vesne Mikić iz Jedinstvene srpske liste – juče su se vratili u skupštinsku salu i glasali. Jučerašnjoj sednici prethodila su dva sastanka. Atifete Jahjaga srela se sa liderima DPK, DSK i ANK Hašimom Tačijem, Isom Mustafom i Bedžetom Pacolijem, a Tači je razgovarao sa srpskim poslanicima, osim Trajkovićeve i Mikićeve, kada je dogovoreno da Srbi podrže raspuštanje parlamenta. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, srpski poslanici dobili su „signal“ iz Beograda da glasaju za raspuštanje skupštine.

Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova, izjavio je za skupštinskom govornicom da su poslanici SLS, kao i drugi Srbi, glasali za raspuštanje, između ostalog i zbog toga što pored više njihovih zahteva nisu dobili odgovor o rezervisanim mestima za manjinske zajednice.

Za raspuštanje su glasali i poslanici DPK, DSK i Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova. Da predlog juče nije dobio potrebnu podršku od najmanje 80 poslaničkih glasova, opozicione stranke kosovskih Albanaca DSK, AZBK i Samoopredeljenje bile su spremne da traže opoziv Tačijeve vlade o kome bi, zbog zakonske procedure, moglo da se glasa tek od 10. maja.

Vulin: Srbi da konsultuju Beograd

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče da će Srbi sa KiM stav o izborima za kosovsku skupštinu doneti uz konsultacije s Beogradom i istakao da je „jedinstvo put koji uvek treba slediti“. Vulin tvrdi da se još ne zna ko će ga naslediti na mestu šefa vladine Kancelarije za KiM, ali da Kancelarija „normalno funkcioniše“. Prema nezvaničnim najavama, njegov „naslednik“ mogao bi biti imenovan iduće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari