Grupa građana “Glasno za omladinu” iz Bora osuđuje hapšenje mladih aktivista na protestima protiv Rio Tinta i zahteva momentalno puštanje 1Vladimir Stojičević/Foto: Glasno za omladinu

Grupa građana “Glasno za omladinu” iz Bora glasno osuđuje hapšenje mladih aktivista na protestima protiv Rio Tinta u Beogradu, a i kao grupa građana koja ima jednog odbornika u Skupštini grada Bora, zahteva momentalno puštanje aktivista na slobodu.

Prema njihovim rečima, država u kojoj se pravda gleda u odnosu na počinioce, a ne u odnosu na počinjena dela nije država nego diktatura.

“Diktatura Aleksandra Vučića uhapsila je mlade aktiviste zbog blokade pruge i navodnog napada na novinarku“ „Informera“ koji se nije desio, a to se jasno vidi na snimicima koji kruže internetom. Oni tim svojim postupcima ničije živote nisu ugrozili, dok razni kumovi, funkcioneri SNS-a i razni moćnici gaze i ubijaju ljude po ulicama i naplatnim rampama, a nikada ne odgovaraju. Da je SNS kasta iznad zakona osetili smo i mi na svojoj koži, koju je gradonačelnik Bora pretio da će da nam je odere i umesto da bude pritvoren zbog toga – institucije su se pravile slepe na tu pretnju. To u svakom pristojnom čoveku budi revolt protiv diktature”, ističu iz Glasno za omladinu u Boru.

Glasno za omladinu iz Bora, kao grupa građana koja u svojim redovima ima rudarske inženjere shvata kompleksnost problema oko eksploatacije litijuma i stava je da ono što stoji na papiru je jedno – a sprovođenje toga je drugo.

“Sprovođenje jedino zavisi od institucija koje je lični režim Aleksandra Vučića uništio u svakom domenu društva, te je opravdan strah koji eksploatacija izaziva u građanima. Na kraju dana taj nesklad između papirne istine i istine na terenu vidimo svaki dan u praksi u Boru. Država nije lična sujeta i interes Aleksandra Vučića i SNS-a, već interes svih građana, a propagandni rat koji predsednik vodi protiv građana predstavlja kršenje Ustavnog poretka jer on na toj funkciji treba da predstavlja jedinstvo građana – te je to dovoljan razlog da on momentalno bude pritvoren. Tek kada se to desi, postoji legitimitet da se neko pritvara zbog blokade pruga jer je taj čin samo vapaj za normalnom i uređenom državom”, upozoravaju oni i dodaju:

“Uspeo si Aleksandre Vučiću, ostaćeš zapisan u istoriji ovog naroda, ali i Hadrijan, Neron i Kaligula su ostali zapisani, samo Hadrijan je osnažio, a Neron je spalio Rim da bi dobio inspiraciju za pisanje, dok je Kaligula proglasio konja za senatora. Nažalost, trenutno je naša vlast prepuna Nerona i Kaligula, a nema ni jednog Hadrijana. Stani Nerone, ne pali nam Srbiju… da bi svoje bajke na kineskim tablamapis’o”, poručili su iz Glasno za omladinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari