Posle Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAD) „odnos snaga u Latinskoj Americi ostaje na strani Srbije“, izjavio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je, u izjavi medijima, poručio da je Srbija na Generalnoj skupštini OAD „uspela da se izbori da ne dođe do masovnog talasa priznavanja nezavisnosti Kosova“, mada nije isključio mogućnost pojedinačnih priznavanja posle ovog sastanka.

Prema saznanjima Danasa iz diplomatskih izvora, SAD najveći pritisak vrše na manje karipske države. U delegaciji Sjedinjenih Američkih Država na Generalnoj skupštini OAD osim državnog sekretara Hilari Klinton bio je i kongresmen Eliot Engel, šef albanskog kokusa u američkom Kongresu, čiji je posao upravo bilo lobiranje za kosovsku nezavisnost, navode Danasovi izvori. Jednostrano proglašenu nezavisnost KiM do sada su priznale svega četiri od 35 država članica OAD – SAD, Kanada, Peru i Kostarika.

Šef srpske diplomatije je na skupu u Hondurasu imao više od 20 bilateralnih sastanaka na kojima je upoznao sagovornike sa stavovima Beograda o KiM i planovima za nastavak diplomatskih aktivnosti usmerenih na zaštitu celovitosti Srbije. Jeremić je najavio da se „diplomatska borba Srbije nastavlja“.

– Pred nama je sednica SB UN u Njujorku i samit Afričke unije u Libiji. Ne posustajemo. Bićemo prisutni svuda gde se odlučuje o Kosovu. Nadam se da ćemo biti uspešni kao do sada – kazao je Jeremić.

Kako je objavljeno na sajtu SB UN, kome tokom juna predsedava Turska, o KiM bi trebalo da se raspravlja 17. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari