Ko je glavni govornik sa protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici? 1Foto: Printskrin/Kosovo online

Na protestu Srba u Severnoj Mitrovici 7. avgusta povodom najavljlenog otvaranja mosta na Ibru glavni govornik bio je advokat Nikola Kabašić. U govoru, koji je ispraćen velikim aplauzom građana, Kabašić je kritikovao vlast u Prištini, ali je naglasio i da je potrebno formirati jedinstven front prema Beogradu i Prištini, te da srpske vlasti nekada nemaju najbolji uvid u situaciju na Kosovu.

Kabašić je u svom govoru rekao da je cilj Vlade Aljbina Kurtija da Srbi odu sa Kosova, te da se namerno stvaraju uslovi koji bi ih na to naterali. Istakao je i da rukovodstva četiri opština sa većinski srpskim stanovništvom nemaju legitimnost jer ne predstavlja narod koji tu živi.

„Mi smo pod agresijom zato što smo srpski narod, ne bi li napustili Kosovo. Mi treba da stanemo na loptu, da prekinemo sa samosažaljenjem i očekivanjem da će neko drugi umesto nas da dođe ovde i da uradi nešto. Neće.“, rekao je Kabašić.

Advokat je uputio i apel međunarodnoj zajednici da očuva multietničnost na kosovu očuvanjem bezbednosti Srba koji tu žive.

“Iskreno verujem u to da možemo da se skupimo, nađemo interes i budemo zajedno. Međunarodnoj zajednici upućujem apel: Nemojte se saglašavati sa bilo kakvim akcijama na terenu, jer to može dovesti do nasilja. Naša bezbednost je u pitanju. Ako ste se borili da sačuvate multietničnost Kosova, sada to morate da sačuvate“, rekao je on.

Ipak, pored kritike Prištine i međunarodne zajednice, Kabašić je kritikovao i vlast u Beogradu.

„Još jedna molba za Srbiju: Morate nas saslušati, možda se ne slažete sa nama, ali mi imamo pravo da to kažemo. Bojim se da nekad nemate pravi uvid u sve šta se dešava. Salušajte nas“, poručio je Kabašić.

Kako je rekao, srpski narod će morati da se predstavi kao “politički subjekat koji će jednim glasom govoriti prema Prištini, ali i Beogradu”.

Njegov govor dobio je velike ovacije i odobravanje od strane građana.

Iako su na protestu bili prisutni i političari više srpskih stranaka, među govornicima ih nije bilo.

Nikola Kabašić je radio kao sudija Opštinskog suda u Vučitrnu, da bi na poziciju vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici bio izabran 1. januara 2010. godine.

Sa mesta predsednika Višeg suda, krajem 2017. godine preuzima funkciju predsednika Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici u okviru integracije 40 sudija i 13 tužilaca u kosovski pravosudni sistem.

Ipak, samo četiri meseca nakon imenovanja, Kabašić podnosi ostavku na mesto predsednika suda. Iako nije bilo zvaničnog saopštenja zbog čega se odlučio na taj potez, dovodi se u vezu sa slučajem ubistva političara Olivera Ivanovića.

Naime, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Šućri Sulja, izjavio je tada da su dvojica policajaca, koji su stigli prvi na mesto zločina, manipulisali dokazima, odnosno da su uzeli jednu čauru sa zemlje i stavili je u džep.

Sulja je zbog toga zatražio određivanje pritvora dvojici policajaca, ali je Osnovni sud, na čijem je čelu bio Kabašić, to odbio uz obrazloženje da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora.

Kako je Kabašić tada objasnio, na snimku sa sigurnosnih kamera ne vidi se da je jedan od policajaca stavio čauru u džep već da ju je, nakon što je ugledao na zemlji, uzeo u ruku a zatim spustio nazad.

Kabašić je kasnije imenovan na mesto sudije Apelacionog suda u Mitrovici, a 2022. godine izabran je i za člana Sudskog saveta Kosova.

Ipak, novembra iste godine podneo je ostavku i na tu poziciju, zajedno sa drugim srpskim radnicima u pravosuđu, tužilaštvu i policiji, kao deo akcije izlaženja Srba iz kosovskih intitucija.

“Ovo je realizacija one najave koju sam dao pre dva dana. Danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku Sudskom savetu Kosova to učinile sa zvaničnih mejlova. U sudu ostaju kolege naše, sudije Albanci i administrativni radnici, a svi Srbi administrativno osoblje i sudije podnele su ostavku”, rekao je tada Kabašić.

Tek sledeće godnine, 0dluku o njegovom razrešenju donela je predsednica Vjosa Osmani uz obrazloženje da Kabašić učestvuje u radu stranke Srpske liste.

Kabašić je tada rekao da se nikada više neće vraćati u kosovsko pravosuđe i da sve ostavlja političarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari