Gligorijević: Muka mi je od narativa da je Danilo Vučić "mali Danilo", a ne osoba od 24 godine 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Novinarka nedeljnika „Vreme“ Jovana Gligorijević izjavila je u Novom danu TV N1 da ne može da se seti nijednog primera da sin šefa države bude deo državne delegacije, kao što je to bio Danilo Vučić na proslavi Dana Repubile Srpske.

Sin predsednika Aleksandra Vučića, Danilo Vučić, koji nema službene funkcije, nalazio se među počasnim zvanicama u Istočnom Sarajevu na obeležavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Predsednik je, međutim, negirao da je njegov sin bio deo zvanične delegacije Srbije, ističući da je odlazak u Istočno Sarajevo bio „samo Danilova želja i ništa više“.

Gligorijević je u Novom danu TV N1 rekla da ne može da se seti nijednog sličnog primera.

„Razmišljam o dva oca, jedan je Aleksandar Vučić, drugi kralj Čarls, i razmišljam kome li je, Bože, teže!? Zaista se tolika larma podigla iz režimskih medija zbog postavljanja legitimnog pitanja otkud Danilo Vučić tamo (…) Meni nema smisla da se on nađe kao deo zvanične delegacije, ali mi je zaista mnogo više muka od narativa da je Danilo Vučić ‘mali Danilo’, a ne osoba od 24 godine“, rekla je novinarka „Vremena“ prenosi sajt N1.

Dodala je, međutim, da joj još više smeta što nigde ne vidimo predsednikovu suprugu Tamaru Vučić, koja inače radi u diplomatiji.

„Ne vidim zašto ne bi preuzela ovakve dužnosti“, rekla je Gligorijević.

Ovaj režim još nije dovoljno slab, repriza 5. oktobra nije moguća

Gošća Novog dana osvrnula se i na reakciju Narodne stranke na gostovanje Pavla Grbovića na TV N1, u kojoj se navodi da je predsednik PSG-a pokušao da „isprovocira one koji su za razliku od njega i njegovog šefa Dragana Đilasa, i nakon izbora nastavili da budu opozicija“.

„Ne vidim zašto bi opozicija treblao da bude stalno, sve vreme ujedinjena. Pogledajte Narodnu stranku i PSG – oni mogu da se nađu oko konkretnih ciljeva, ali ne mislim ni da je dobro, ni dugoročno mudro da se Narodna stranka, kao evidentno desna partija, i PSG kao deo liberalnog spektra, dugoročno ujedine“, rekla je Gligorijević ističući da joj se naročito ne sviđaju formilacije iz saopštenja Narodne stranke da je Grbović „poslat“ i „instruran“ da kaže nešto na televiziji.

Rekla je i da razume građane koji misle da treba da se ponovi scenaro formiranja DOS-a, ali je podsetila i da jedna od najvećih opozicionih stranaka u to vreme – Srpski pokret obnove – nije bila deo te koalicije, kao i da je sukob DS-a i DSS-a postojao još od predizborne kampanje.

Istakla je i kako se boji da ovaj režim još uvek nije dovoljno slab, te da repriza 5. oktobra nije moguća.

Kosovo će ostati stalni sukob poput Izraela i Palestine

Govoreći o Kosovu, Gligorijević je rekla da od 2000. godine nijedna vlast nije znala kako da reši taj problem, „a iskreno da vam kažem ni ja ne bih znala da sam na njihovom mestu“.

Za kosovskog premijera Aljbina Kurtija rekla je da je čovek koji ne uliva poverenje, i da je njegovo političko ponašanje „nestabilno i neuravnoteženo“, ali da u ovom trenutku, „pogotovu zbog partnera iz Amerike pokazuje veću spremnost na dijalog“.

„Ali to može da se promeni koliko sutra, da ste me pitali pre deset dana, rekla bih da je srpska strana spremnija na dijalog“, ukazala je Gligorijević.

Ocenila je da i Beogradu i Prištini u ovom trenutku odgovara status kvo, i da se boji da će Kosovo ostati „jedan večni sukob“, poput Izraela i Palestine.

„Hajde da zamislimo scenario u kom Srbija priznaje nezavisnost Kosova: Srbija gubi deo teritorije i nema više mehanizme da zaštiti Srbe, ali imamo i Kosovo kom još uvek trebaju vize, užasnu ekonomsku situaciju… Igrom slučaja zbog stvari kojima se bavim u poslednjih godinu dana, išla sam na Kosovo, i ekonomija je apsolutno nepostojeća, kanali za šverc su vrlo, vrlo slobodni. Imamo neuređenu, haotičnu, nebezbednu, ekonomski slabu državu i mislim da je Kurti toga svestan“, zaključila je gošća Novog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari