Godinu dana od donošenja odluke još nema datuma za otvaranje mosta na Ibru 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Informaciju o datumu otvaranja mosta na Ibru nema ni opština Severna Mitrovica, iako je upravo Skupština te opštine donela odluku o otvaranju mesecima unazad, piše Gazeta ekspres, a prenosi Kosovo online.

„Definitivno se još ne zna. Prošlo je skoro godinu dana otkako smo ispunili tu ustavnu, građansku obavezu za grad i prethodili nekim procesima“, rekao je Skender Sadiku, odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Mostom preko reke Ibar u Mitrovici, pored vojnika Kfora, u subotu su patrolirali i pripadnici Euleksa, a viđeni su kako stoje na severnoj strani, iza betonskih barijera koje blokiraju saobraćaj na mostu.

U međuvremenu, na južnoj strani završene su pripreme za otvaranje mosta, prenosi Gazeta.

Prošle nedelje završeni su pregledi mosta kako bi se videla njegova stabilnost, a preliminarni rezultati koje je objavilo Ministarstvo za infrastrukturu pokazuju da je most u funkciji.

Otvaranju mosta oštro se protive države Kvinte i EU. Sjedinjene Američke Države su saopštile da postoji rizik od bezbednosne pretnje, dok Brisel zahteva da Kosovo u okviru dijaloga razgovara o otvaranju mosta sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari