Srpski državni vrh obavešten o uslovima za pomoć EU: Vučiću i Kurtiju rečeno da nema para ako ne normalizuju stanje 1foto Aleksandar Roknić Danas

Srpskom državnom rukovodstvu – vladi i predsedniku Srbije jasno je tokom posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen rečeno da EK planira da 6 milijardi evra pomoći za Zapadni Balkan uslovi napretkom u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je za Danas visoki funkcioner Evropske komisije.

Kako je objasnio, i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, jasno je stavljeno do znanja ‘šta se sprema i šta se od njih očekuje’.

– Objašnjeno im je kakve vrste reformi se očekuju, da ne bi bilo posle niste nam rekli ili nismo znali za taj uslov. Dakle, tražimo da se normalizuju odnosi Beograda i Pristine na osnovu već postignutih dogovora. Ako ne bude bilo napretka, neće biti ni para, jasan je ovaj zvaničnik Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.

Dodao je i da ukoliko se utvrdi da jedna strana i pregovorima blokira napredak, a driga ne, onda će ta strana koka ne blokira dobiti novac iz paketa pomoći EU vrednog 6 milijardi evra.

Evropska komisija je juče objavila godišnji izveštaj o napretku Srbije ka EU. U izveštaju se navodi da i dalje glavni uslov za napredak Srbije u procesu evropskih integracija ostaje usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU) i sankcije Rusiji, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila na konferenciji za novinare u Briselu da je važno da Kosovo ima pred sobom jasan cilj učlanjivanja u Evropsku uniju, ali mora i EU biti jasna šta se očekuje od Prištine, a to je primena Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari