Gogić: Lajčak pokušava da odobrovolji Prištinu 1foto FoNet Milica Vučković

Politikolog Ognjen Gogić ocenio je da je glavni evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak u Njujorku pokušao da uz pomoć SAD odobrovolji Prištinu da se vrati dijalogu, ali da je teško očekivati da će ova diplomatska ofanziva dati bilo kakav rezultat.

„Lajčak svakako jeste u određenoj diplomatskoj ofanzivi, ali je to pre usmereno ka tome da se spasi šta se spasiti može u okviru dijaloga, nego da se naprave neki novi rezultati. Njegova ofanziva je zapravo više usmerena ka Prištini“, kazao je Gogić za Kosovo onlajn.

Smatra da brojni sastanci koje je Lajčak prošle nedelje imao na marginama Generalne skupštine UN nisu bili usmereni ka novim pritiscima Prištini da obustavi jednostrane akcije, već „pokušaju da joj se dodvori da bi se vratila u dijalog“.

„Radi se o tome da je Priština faktički napustila dijalog. Ona se opredelila za jednostrane poteze zato što smatra da joj oni više omogućavaju da ostvari ciljeve i samim tim je van dijaloga. I ono što je Lajčak pokušao poslednjih nekoliko nedelja jeste da odobrovolji Prištinu da se vrati u dijalog“, istakao je Gogić.

Podsetio je da je Lajčak pre nekoliko nedelje boravio u Prištini gde je poslao dve važne poruke: prva – da pitanje glavnog mosta na Ibru neće biti predmet dijaloga i druga da je Srbija povukla pismo u kome izražava rezervu na Ohridski sporazum.

„Obe poruke su bile upućene Prištini sa namerom da se ona odobrovolji i da se onda vrati u dijalog na osnovu tih ustupaka koje je navodno dobila od srpske strane. Međutim, to nije dalo rezultate“, ističe Gogić.

To je i razlog, smatra ovaj politikolog, odlaska Lajčaka u SAD i susreta koji je imao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom.

„Lajčak je ovaj put u SAD rekao ono što Kurti želi da čuje, a to je da se mora primeniti sporazum iz Ohrida. On je to saopštio u društvu Kasanofa čime je zapravo hteo da pokaže da Amerikanci stoje iza toga. Međutim, to nije dovoljno i neće biti dovoljno zbog toga što Kurti ne želi da se taj sporozum samo sprovede, zato što sprovođenje sporazuma znači formiranje Zajednice srpskih opština za koju Kurti nije zainteresovan“, naglašava Gogić.

Kaže da Kurti isključivo želi potpise na Ohridski sporazum i da je to u više navrata i rekao.

„On smatra da bi, ako bi se s taj sporazum potpisao to bi dovelo do novih priznanja Kosova od strane pet nepriznavača. I to je ono što on hoće. Ali, to Lajčak ne može da mu garantuje. Tako da ova inicijativa Lajčaka jeste usmerena ka tome da se Priština nekako vrati u proces, ali će ona biti kratkog daha, budući da se, pre svega, u Prištini spremaju za izbore i da nemaju naročito puno poverenja u Lajčaka i da očekuju da on ode sa tog mesta“, smatra Gogić.

Dodaje da Lajčak s druge strane nema mehanizme ni da Srbiju privoli na bilo šta.

„On nije neko ko ima ključnu ulogu u Evropskoj Uniji. To je ipak na državama članicama i tek kada države članice zauzmu stav da je potrebno nešto raditi možda i dođe do nekog rezultata“, naglašava Gogić.

Upitan koliko je moguće u ovakvoj situaciji doći do pomaka u normalizaciji Gogić kaže da je primena sporazuma „po definiciji suprotna jednostranim potezima“.

„Dijalog podrazumeva da se postigne neki dogovor, sporazum, da se nađe rešenja za neko otvoreno pitanje i da se onda on sprovede. Suprotno tome su jednostavne mere. Suprotno tome je ono što radi Priština da svojim jednostranim i nekodirisanim akcijama menja stvarnost na terenu, dakle stvara svršen čin“, upozorava Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari