Gogić: Srbi nisu radikalni, posete kosovskih zvaničnika su provokacija 1Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

„U procesu normalizacije kojem smo težili, ovakve posete severnoj Kosovskoj Mitrovici bile bi poželjan ishod, ali to nije ono što mi gledamo ovih dana. Sever je pod policijskom upravom da bi se funkcioneri kosovske vlade prošetali i ljude to iritira“, rekao je za N1 politički analitičar Ognjen Gogić.

„Nije tačan narativ da su Srbi na Kosovu radikalni, naprotiv. Među običnim ljudima, Srbima i Albancima postoji saradnja i komunikacija. Ali ovakve posete kosovskih zvaničnika nisu dobronamerne i one uvek dolaze posle akcija Kosovske policije i pravnog nasilja. I zbog toga to nailazi na otpor običnih ljudi. I posmatrano u tom kontesktu to jeste provokacija, potreba da se održi tenzija, da se izaziva revolt srpske zajednice. Kada bi postojala dobra namera oni bi znali da Srbi u ovom trenutku njihovo prisustvo doživljavaju kao provokaciju. Ne postoji ni jedan pomirljiv gest sa njihove strane“, rekao je u emisiji Dan uživo politički analitičar Ognjen Gogić.

On je naveo i da je u osnovi svih takvih i sličnih situacija saznanje Aljbina Kurtija da Beograd neće priznati Kosovo.

„Ohridski sporazum je trebalo da postane de fakto priznanje Kosova, ali to se nije desilo. Takav ishod je izazvao revolt u Prištini i zato Kurti želi da utvrdi suverenitet na severu Kosova, dobije nova priznanja, i tako proba da natera Srbiju da ga na kraju prizna. I to je osnova sukoba. Normalizacija odnosa je značila saradnju Srbije i Kosova ali bez obostranog priznanja, a Kurti svaku stvar na terenu povezuje sa međusobnim priznanjem“, objasnio je Gogić.

Komentarišući natpise u srpskim medijima u kojima se navodi da će predsednik Srbije koji u petak treba da se oglasi povodom situacije Kosova proglasiti okupaciju, politički analitičar navodi da se nada da „niko nije toliko nerazuman da proglasi okupaciju“.

„Srbija ima mehanizme koje može da iskoristi protiv Kosova, kao što je na primer pitanje isprava i saobraćaja, ali se nadam da niko neće da poseže za takvim merama jer to pogađa obične ljude. Pretpostavljam da je danas Beograd saopštio zapadnim partnerima šta Srbija očekuje da urade u vezi sa Kosovom i da će nas predsednik obavestiti o tome šta je rekao.

Govoreći o Miroslavu Lajčaku i njegovoj ulozi u dijalogu, Gogić je rekao da se „on bavi mimikrijom i održava iluziju da postoji dijalog“.

„Miroslav Lajčak mora da zna da Kosovo ne vidi svoj interes u dijalogu i da ostvaruje svoj cilj bolje nego u dijalogu. Međutim, ono što je važno u ovom trenutku je optužnica koja je juče podignuta za Banjsku. To je jak argument protiv Beograda i ima podršku iz međunarodne zajednice. Ta optužnica ne optužuje Beograd, već Milana Radoičića i mislim da moramo da razumemo da je on mnogo važniji zapadu nego Banjska. On je pre Banjske bio je na američkim sankcijama zbog kriminala i veliki je interes zapada da se on privede pravdi. Za Banjsku postoje snimci, i mislim da zapad želi da preko nje privede pravdi Milana Radoičića i odnos Beograda prema njoj je veoma značajan za dalji dijalog i odnos prema zapadnim partnerima, a od kojih očekujemo da zaštite Srbe na Kosovu“, zaključio je politički analitičar Ognjen Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari