Gojković i Mađar: Podrška Mađarske u procesu pridruživanja EU 1Goran Zlatković

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i mađarski ambasador Jožef Mađar ocenili su na današnjem sastanku da je predstojeće predsedavanje Mađarske Savetom Evropske unije, od 1. jula, „značajno za Srbiju“.“Izuzetno cenimo podršku koju Mađarska pruža Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, i verujemo da će pitanje proširenja biti stavljeno u prvi plan“, rekla je Gojković, a prenela Pokrajinska vlada u saopštenju.

Zahvalila je Mađarskoj koja je jedina članica EU koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Gojković i Mađar su ocenili da je saradnja Srbije i Mađarske na izuzetno visokom nivou, te da na to ukazuje dinamična privredna saradnja i evidentan rast robne razmene, kao i zajednički rad na više projekata među kojima je izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta.

Kako se dodaje, Gojković i Mađar saglasili su se da treba raditi na privlačenju novih investicija, dodatnom povezivanju srpskih i mađarskih privrednika, privrednih komora i razvojnih agencija, kao i realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Gojković je navela da su do sada na teritoriji AP Vojvodine mađarske kompanije investirale 324,5 miliona evra, trenutno zapošljavaju više od 7.400 radnika, te da su nove investicije dobrodošle.

Obostranu snažnu podršku, kako se dodaje u saopštenju, ima i aktivnije učešće srpske i mađarske strane u prekograničnim projektima i zajedničko apliciranje za sredstva iz evropskih fondova, uz ocenu da potencijal za unapređenje veza postoji i u oblasti kulture i obrazovanja.

Gojković i Mađar istakli su važnu ulogu koju mađarska nacionalna manjina u AP Vojvodini ima u savezništvu Srbije i Mađarske i sve intenzivnijoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari