Gojković: Ja se vas gospodine Raduloviću izistinski plašim 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Opozicioni poslanici tokom jučerašnje objedinjene rasprave o 27 zakona , negodovali su što se u paketu raspravlja o zakonima koji nisu kompatibilni ,ali i zbog kratkog roka za razmatranje tih zakona .

Jedna od primedbi bila je i zbog čega se izmenama zakona prolongiraju rokovi za primenu već donetih takona . Ocenjeno je i da vlada nije u stanju  da primeni zakone koje je sama donela . Tokom rasprave  vlast i opozicija razmenile su i teške reči ,a pričalo s o balkansiim špijunima , Iliji Čvoroviću , džentlmenima i cveću ,a javnost je mogla i da sazna da se Maja Gojković” izistinski plaši Saše Radulovića “.

“Šta je sprečilo najbolju Vlad na svetu , na planeti i njenog predvodnika  da donese zakon kojim se uređuje radno – pravni status plate i druga primanja zaposlenih u javnim službama i državnim organima na kojii se obavezala zakonom donetim  u februaru ove godine “ , upitao je Marko Đurišić , poslanik SDS negodujući što se  sektorski zakoni o platnim razredima prolongiraju . On je dodao i da vlast već dve godine govori o donošenju famoznog Zakona o fisklanoj podršci porodicama sa decom ,a umesto toga se  sada ukida se pravo na  refundacija na bebi opremu i hranu .

Replicirajući Đurišiću ministarka Ana Brnabić navela je “da nije okej da se pomeraju rokovi” i da treba tražiti odgovornost za njihovo pomeranje ,ali  da je to posledica što su neki rokovi ranije pomerani i za po sedam godina . Odgovarajući na primedbe   o ukidanju prava na refundaciju bebi opreme i hrane  minisrtarka je odgovorila da će se to desiti tek onda kada bude donet Zakon  o finansijskoj podršci porodici sa decom ,ali je i napomenula da taj institut refundacije PDV nije u skladu sa propisima EU.

Boško Obradović , šef poslaničke grupe Dveri ukazujući  na besmislenost predloženih zakona  naveo je da su na dnevnom redu  i neki zakoni koji stupaju na snagu pristupanjem SRbije EU.
“Pa to je genijalno , obzirom da mi nikada nećemo pristupiti EU, donosimo danas ztakon koji nikada neće stupiti na snagu “ , rekao je Obradović , poodsećajući da je i premijer rekao da Srbija ne može očekivati ulazak u EU pre 2025. godine . On je  optužio predstavnike vlast da se služe faks demokratijom ,  koja podrazumeva da  ispuinjavaju samo uslove koje im svakodnevno faksom dostavlja Brisel.

On je optužio vlast da nastavlja  sa pogubnom politikom zaduživanja  države kod stranih  kreditora ,a da otplatu ostavlja za pet, 10 ili 15 godina kada više neće biti na vlasti. Raspravu o setu finansijskih zakona u Skupštini Srbije obležila je i polemika o primarnoj emisiji i odnosima sa Hrvatskom, u kojoj su spominjani “balkanski špijuni”, Ilija Čvorović , džentlmen i cveće.

“Nemojte da nam branite Srbiju sa gospodinom Ivanom Pernarom koji ugrožava Srbiju”,  naveo je naprednjak Veroljub Arsić ,  nazivajući Obradovića balkanskim špijunom, na šta mu je on uzvratio da nije on sklopio istorijsko pomirenje sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, za koju tvrdi da je “jedan od najvećih ustaša u hrvatskom političkom životu”.

“Nisam joj nosio cveće, nisam se grlio sa njom na mostu, to je radio Aleksandar Vučić“, rekao je Obradović, dok je Arsić uzvratio da “ako je problem u mostu, u bombonjeri, u buketu cveća, onda je „gospodin orao pao u veliki problem”.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić upitao je da li postoji spremnost za nastavak procesa reformi kada se odlaže primena Zakona o javnoj svojini i dodao da veruje da je ovaj set od 27 zakona set predizbornih zakona i da je očigledno da ćemo imati  ne  samo predsedničke, nego i parlamentarne izbore naredne godine.

On je dodao da predložene zakone karakterišu i nova zaduženja, zajmovi i novo podizanje javnog duga, koji je već 24,71 milijarda evra, koji će preuzimanjem duga Petrohemije prema NIS-u biti povećan na 24,8 milijarde. Odgovarajući nba primedbe  oko Petrohemije Aleksandar Antić , ministar energetike je rekao da  je to ozbiljna kompanija , ada se ovim zaduženjem peglaju dugovi koje su napravile vlade pre njih.

Nezadovoljan odgovorom Saša Radulović je tražio reč ,ali mu predsednica parlamenta Maja Gojković nije izašla u susret , na šta je on nastavio da dobacuje iz klupe .
“ Ja ću trražiti nadoknadu za duševni bol koji preživljavam  zbog vas  poslaniče . Ja se vas izistinski bojim gospodine  Raduloviću”,ali vam neću dati reč”, rekla je Gojkovićeva, dok je  naprednjak  Veroljubv Arsić ocenio je da je cela diskusija opozicije „jedna najobičnija demagogija“.
Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, govoreći o predlogu zakona o svojini, ocenio je da su država, javna preduzeća i lokalne samouprave hronično nesposobne da se upišu kao vlasnici.

„Ovde nam nedostaje jasan plan Vlade kako će se ovo rešiti. Pokrajina nije sposobna da popiše svoju svojinu poslednjih pet godina. Opštine isto tako, javna preduzeća. Kada će to biti uradjeno. Problem je u zloupotrebama procedura, u činjenici da se prvostepena rešenja čekaju po nekoliko godina, da je taj sektor u ministarstvu pretrpan“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari