Gojković sa predsednikom Skupštine Madagaskara 1Foto:FoNet/Imre Szabo

Madagaskar je uvek bio spreman da sasluša probleme Srbije i želim da kažem da osuđujemo terorizam i skrnavljenje srpske kulturne baštine na Kosovu, jer je to zločin protiv čovečnosti, izjavio je danas predsednik Skupštine Madagaskara Žan Maks Rakotomamonđi posle razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Rakotomomnđi je rekao da dve države neguju prijateljstvo od sticanja nezavisnosti Madagaskara 1960. godine i dobru saradnju koja je razvijana u okviru Pokreta nesvrstanih.

Sada sarađujemo u okvoru Interparlamentarne unije i organizacije Frankofonije i možemo zauzimati zajednički stav o određenim pitanjima i tako jačati našu poziciju u tim organizacijama, ocenio je on.

Rakotomamonđi je istakao da je na samitu Frankofonije dobio poziv ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da poseti Srbiju, a da će posle njegove zvanične posete Beogradu u drugoj polovini ove godine uslediti i poseta predsednika Madagaskara.

On je pozvao investitore iz Srbije da ulažu na Madagaskaru u energetiku, rudarstvo i turizam, a Er Srbiju je pozvao da otvori direktnu liniju sa njegovom zemljom, kako bi se narodi bolje upoznali.

Gojković je rekla da je Srbija zahvalna Madagaskaru na principijelnom stavu kada je reč o njenom teritorijalnim integritetu i suverenitetu i na tome što nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ona je podsetila i da Madagaskar nije glasao za prijem Kosova u članstvo UNESKO.

U poslednje vreme, ocenila je Gojković, nastavljeno je urušavanje spomenika kulture na Kosovu i ispisivanja oznaka takozvane Islamske države na zidinama crkava i manastira na Kosovu.

Važno je znati te činjenice i predstaviti ih međunarodnoj zajednici pre nego što bude doneta odluka o prijemu takozvane države Kosovo u članstvo bilo koje međunarodne organizacije, rekla je Gojković.

Gojković je zahvalila kolegi sa Madagaskara na pozivu da poseti tu zemlju i da potpišu sporazum o saradnji dva parlamenta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari