Gojković: Unaprediti odnose 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Srbija je spremna za unapređenje odnosa i političkog dijaloga, izjavila je danas predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je tokom jednodnevne zvanične posete Bosni i Hercegovini razgovarala sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsedavajućim Saveta ministara Denisom Zvizdićem.

Maja Gojković je ocenila da je BiH jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije u regionu i da dve zemlje imaju zajednički prioritet i cilj – članstvo u Evropskoj uniji.

Susreti i redovni kontakti mogu da učvrste saradnju u mnogim domenima, posebno u oblastima evrointegracija, ekonomije i privrede, kao i u regionalnom okviru, u kome Srbija i BiH imaju zajedničke interese, izjavila je Maja Gojković, saopšteno je iz njenog kabineta.

Imamo zajednički cilj i opredeljenje, a to je članstvo u EU, te stoga pozdravljam parafiranje prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Unije, rekla je Gojković.

Ona je poručila da je otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 sa EU važna poruka, ne samo građanima Srbije, koji su na izborima potvrdili opredeljenje za evropski put, već i drugim zemljama u regionu, kandidatima za članstvo u Uniji.

Otvaranje novih poglavlja pokazuje snagu EU i pored izazova sa kojima se suočava, ocenila je Maja Gojković.

Ona je navela da je prioritet Srbije očuvanje stabilnosti i razvoj regiona i izrazila uverenje da dve zemlje dele snažan interes za saradnju u okviru Berlinskog procesa.

Posebno je značajno podstaći razvoj ekonomske saradnje, pre svega po pitanju revitalizacije infrastrukture, energetike i mogućnosti zajedničkog nastupa na trećim tržištima, izjavila je Maja Gojković.

Izetbegović je rekao da odnosi dve države idu u pozitivnom smeru, ali da ima prostora za njihovo unapređenje, jer „mir i stabilnost dugujemo našim građanima“.

Zvizdić je izjavio da saradnja Srbije i BiH ima pozitivan trend, posebno imajući u vidu uzajamnu podršku u evrointegracijama i ekonomiji.

Saradnja može biti sadržajno obogaćena i u drugim oblastima, kao što su kultura, sport i saradnja mladih, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je ocenio da je regionalna saradnja prioritet, jer su mir i stabilnost preduslovi razvoja čitavog regiona.

Ukoliko sačuvamo stabilnost, i region će biti privlačniji za investitore, naveo je Zvizdić.

Gojković se ranije srela i sa predsedavajućim Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BIH) Mladenom Bosićem i Safetom Softićem počela posetu BIH i na tom sastanku istakla da je njena poseta BiH ujedno i prva bilateralna poseta pošto je ponovo izabrana za predsednicu parlamenta i da očekuje da će susreti na najvišem nivou dati podsticaj intenziviranju saradnje između parlamenata i doprineti razvoju ukupnih odnosa dva zemlje.

Odluka da prva poseta predsednika Skupštine Srbije u ovom sazivu bude Sarajevu svedoči o velikom značaju koji pridajemo BiH kao jednim od ključnih partnera u regionu, rekla je Gojković, saopštila je Skupština Srbije.

Imamo zajednički cilj i opredeljenje, a to je članstvo u Evropskoj uniji i zato pozdravljam parafiranje prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, kao i otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 za Srbiju, rekla je Gojković.

Prema njenoj oceni, to je važna poruka ne samo građanima Srbije, koji su na proteklim izborima još jednom potvrdili opredeljenje za evropski put, već i drugim zemljama u regionu, kandidatima za članstvo, što pokazuje snagu EU i pored izazova sa kojima se suočava.

Gojković je napomenula da je ekonomska saradnja značajni segment u odnosima Srbije i BiH, da su mogućnosti za saradnju brojne, kao i saradnja u okviru formata Kina – zemlje centralne i Istočne Evrope, te da je na parlamentima da podrže vlade u realizaciji konkretnih projekata koji iz te saradnje proisteknu.

Bosić je ukazao da će današnja poseta Gojković podići odnose i međusobno razumevanje na još viši nivo, i istakao da je zajednički interes svih naroda na ovim prostorima bolja
budućnost i prosperitet.

On je naglasio da postoji dosta prostora za parlamentarnu saranju, kao i da postoji dosta prostora da parlamenti u regionu više učestvuju u stvaranju atmosfere za korektnije i bolje odnose među državama i građanima.

Softić je ocenio da su susret i razgovori parlamentaraca kao predstavnika građana, prilika da se pošalje poruka želje za stabilnošću i dobrosusedskim odnosima, što je zajednički cilj.

Članovi Kolegijuma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine istakli su na sastanku sa Gojković da u narednom periodu treba razvijati saradnju, kako na parlamentarnom nivou, posebno u oblasti evrointegracija, tako i na ekonomskom planu, u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije i borbe protiv terorizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari