Gojković: Zasedanje skupštine se nastavlja posle izbora 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je izjavila da će zasedanje parlamenta biti nastavljano odmah nakon predsedničkih izbora.

Ona je na konferenciji posle pauze prve sednice prvog zasedanja u ovoj godini objasnila zašto je do toga i došlo, javlja N1. „Razgovarala sam, ranije danas, sa šefovima poslaničkih grupa, pre sednice, kako će funkcionisati zasedanje parlamenta“, rekla je. Htela je, kako navodi, da joj pomognu u radu ovih nekoliko dana i tokom kampanje. „Niko od šefova poslaničkih grupa opozicije nije ni želeo da razgovara o tome“, istakla je.

Ona je navela da je odredila pauzu, jer je postojala revija konferencija opozicije ispred sale. Dodala je da su oni govorili neistine i da ju je sramota od svega onog što su izgovorili o njoj i o Skupštini.

Nije to moja šoljica čaja, neću odgovarati na uvrede i primitivne optužbe koje smo čuli, kazala je. Danas su pokazali da im nije stalo do dostojanstva parlamenta, a puna su im usta zakonitosti, dodala je. Kako je kazala, oni su danas pokazali kako bi izgledala skupština za vreme kampanje. „Sutra u 13 sati ću se obratiti, kada budem rekla za kada će izbori biti raspisani“, navela je.

Gojković je rekla ranije danas da određuje pauzu u radu radi održavanja konsultacija se šefovima poslaničkih grupa vladajućih stranaka i radi održavanja konsultacija u Vladi Srbije na koje je u međuvremenu pozvana. Gojković je rekla da će o nastavku sednice poslanici biti informisani posle konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa.

Na sednici parlamenta je prethodno odlučeno da se na dnevni red stavi Predlog odluke o prestanku funkcije Zaštitnika građana Saše Jankovića koji je parlamentu podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo 28. februara 2017. godine.

Uz intoniranje himne “Bože pravde” danas je bila počela prva sednica redovnog prolećnog zasedanja Skupštine Srbije. Na ulazu u parlament postavljena je Garda Vojske Srbije. Poslanici su, na početku sednice, minutom ćutanja odali počast potpredsedniku parlamenta Konstantinu Arsenoviću.

Predloženo je da na dnevnom redu ove sednice budu predlozi zakona o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, Doha Amandmana na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime, kao i Sporazuma između vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala.

Poslanici je trebalo da razmatraju i predloge zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti, vlada Srbije i Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta i vlada Srbije i Bugarske o izmeni Sporazuma o policijskoj saradnji. Kao i predloge zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o plovidbi rekom Tisom, vlada Srbije i Katara o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, između Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene (“CEEPUS III”), kao i Konvencije o Evropskom šumarskom institutu. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije I ostalih članica Inicijative za reform obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Insicijative za reformu obrazovanja u Jugositočnoj Evropi.

Obradović: Sprečiti izbornu krađu

Pozivam sve opozicione predsedničke kandidate da zajednički izađemo protiv vlasti, da se izborimo za ravnopravan medijski tretman svih izbornih učesnika i za poštene i fer izbore, izjavio je danas šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović.

Postavljam pitanje u ime opozicije hoćemo li ćutati i dozvoliti izbornu krađu, koja je već počela, ili ćemo se zajedničkim snagama suprotstaviti ličnoj diktaturi Aleksandra Vučića i SNS i izbornoj krađi koja je u toku, rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da je predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić već u predsedničkoj kampanji. Vučić ne može da pobedi u prvom krugu ako ne pokrade glasove, a izborna krađa je počela pre raspisivanja predsedničkih izbora, rekao je Obradović i dodao da je današnje prekidanje sednice parlamenta deo te krađe.

Prema njegovim rečima, na Kolegijumu šefova poslaničkih grupa, koji je održan jutros sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, bilo je jasno da će sednica parlamenta biti prekinuta i da se samo traži izgovor za to.

Izgovor je pronađen u nebuloznom obrazloženju da vladajuće stranke imaju sastanke i da Gojković mora da ode do Vlade Srbije, kao da nema šest potpredsednika parlamenta koji mogu da vode zasedanja, rekao je Obradović.

On je ocenio da je ovo još jedan udar na Narodnu skupštinu. Obradović je kazao i da niko nema uvid u birački spisak i „koliko će mrtvih duša da glasa za Vučića“, da ne postoji ravnopravan tretman predsedničkih kandidata u velikim medijima i da je pritisak na birače ogroman.

LDP: Šamar Maje Gojković

Lider Liberalno demorkatske partije (LDP) Čedomir Jovanović smatra da je prekid sednice predstavljao šamar u lice poslanicima zbog potreba vlasti u vezi predstojećih izbora.

Jovanović je rekao novinarima u parlamentu da je Srbiji potreban normalan odnos vlasti i opozicije i da se LDP za to zalaže, a pozvao je sve u društvu da to i shvate. Građane je pozvao i da prema takvom ponašanju vlasti zauzmu stav na izborima. „Današnji prekid sednice je bio šamar u lice od Maje Gojković i ako je to njihov vid parlamentarne borbe onda su ga sami izabrali“, rekao je Jovanović.

Danas je počela prva sednica redovnog prolećnog zasednja Skupštine Srbije, a na dnevnom redu je predloženo više međunarodnih sporazuma i protokola. Sednica je počela nešto posle 10.00 časova intoniranjem himne Srbe „Bože pravde“, a ispred Doma Narodne skupštine poslanike je dočekala počasna jedinica Vojske Srbije.

Za dnevni red predloženo je više predloga sporazuma, a u dnevni red uvrštena je i ostavka Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana. Prolećno zasedanje parlamenta počinje prvog radnog dana u martu i ne može da traje duže od 90 dana.

DS: Da svima damo pauzu do aprila

Demokratska stranka (DS) osudila je prekid sednice Skupštine Srbije i ocenila da se radi o zloupotrebi parlamenta zbog predstojećih izbora. „DS predlaže da napravimo velike konsultacije sa građanima i da svima iz vlasti damo veliku pauzu od aprila (posle predsedničkih izbora)“, rekla je novinarima u parlamentu poslanica DS Gordana Čomić.

Ona je navela i da je odluka predsednice parlamenta Maje Gojković da prekine sednicu „formalno u skladu“ sa poslovnikom, ali da predstavlja zloupotrebu Skupštine Srbije. „To treba da rade (da se konsultuju s vladom) u svoj partiji (SNS), a ne da zloupotrebljavaju Skupštinu“, rekla je Čomić.

Đurišić: Pauza na neodređeno vreme

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić protestovao je danas znog načina na koji je prekinuta sednica Skupštine Srbije i to na neodređeno vreme, što je pokazatelj autoritarnog režima u Srbiji i ocenio da se sednica neće ni nastaviti dok ne prođu predsednički izbori. Đurišić je novinarima u parlamentu rekao da je parlament jedino mesto gde predstavnici opozicije mogu da se obrate i da je sramota da im se to pravo ukida, dok je predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić sve vreme u kampanji.

On je napomenuo da je u proteklih godinu dana Skupština radila manje od tri meseca. Kako je rekao predsednica parlamenta na jutrošnjim konsultacijama pred početak redovnog zasedanja nije obavestila da će sednica biti prekinuta, a onda je odredila pauzu, za koju se ne zna koliko će trajati. Nije bilo razloga da se ne zakaže nastavak sednice, rekao je Đurišić i ocenio da parlament očigledno neće raditi dok traje kampanja.

Učinićemo sve da Vuk Jeremić pobedi i pokvarimo planove Aleksandru Vučiću da sve stavi pod svoju kontrolu, poručio je on. Poslanik Narodnog pokreta Srebije Miroslav Aleksić istakao je da vladajuća većina degradira parlament, dok je premijer već pet godina u kampanji svakog dana. Ovo su četvrti izbori od 2012. Ko vodi državu za to vreme? Srbija nema snage da izdrži još pet godina igranja sa državom SNS i Vučića, rekao je.

Onje upitao šta će biti sa ekspozeom koji je teatralno predstavio Aleksandar Vučić, ko će ga sprovoditi? Aleksić je napomenuo da za razliku od Zaštitnika građana, od koga je tražio, Vučić nije podneo ostavku pre kandidature za predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari