Da li je Srbija ponovo, posle 27 godina, na pragu intervencije međunarodne zajednice (faktor Gonzales) zbog krađe izbora? 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Marko Drobnjaković)

Moguće je da ponovo, tačno nakon 27 godina ponovo dobijemo međunarodno posredovanje u pogledu regularnosti izbora i izbornih rezultata – kaže za Danas Đorđe Pavićević iz Zeleno-levog fronta, kandidat za poslanika na listi Srbija protiv nasilja.

Na pitanje kolika je sličnost između vremena Slobodana Miloševića i krađe izbora, 1996. godine, te međunarodne intervencije i istrajnog protesta građanki i građana, sa situacijom u koje je društvo zapalo nakon poslednjh izbora, sagovornik Danasa kaže da je ovaj put situacija nešto drugačija.

– Ne radi se samo o priznavanju rezultata izbora kao 1996. godine, nego je dovedena u pitanje regularnost celokupnog izbornog procesa. Krađa izbora je ovoga puta bila toliko sistematična i transparentna da nema smisla osporavati samo ovo ili ono biračno mesto – ističe Đorđe Pavićević.

Potrebno je organizovati nove izbore pod drugačijim, fer uslovima, dodaje.

– Jedna takva komisija bi imala smisla samo ukoliko bi imala dovoljno ovlašćenja i pristup svim apektima izbornog procesa. Nisu potrebni posrednici bez jasnog mandata koji bi aktere samo doveli za isti sto, jer je to pristup koji do sada nije bio uspešan – smatra Pavićević.

Prema njegovim rečima, sada imamo izveštaje OEBS-ove posmatračke misije, CRTE, ali i obilje dokaza da je suvišno raspravljati o tome da li se izborna krađa dogodila i da li je ona uticala na rezultate.

Da li je Srbija ponovo, posle 27 godina, na pragu intervencije međunarodne zajednice (faktor Gonzales) zbog krađe izbora? 2
Đorđe Pavićević/Foto: Nenad Kovačević

– Srbija je očigledno ulazi u sve dublju političku krizu i tone ka ogoljenoj autokratiji u kojoj zakoni i procedure služe kao paravan za krađu, a institucije postaju saučesnici – zaključuje Đorđe Pavićević.

Podsetimo, osim Vladimira Bilčika, izaslanika Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je imao samo reči hvale za protekli izborni proces, ostali zvaničnici su maltene sa zgražavanjem ocenili uslove u kojima su se izbori odvili.

Zoran Živković, jedan od učesnika pobune protiv izborne krađe 1996. godine, kada je intervenisala svojom istragom i međunarodna zajednica, kaže za Danas da je prva sličnost onog vremena sa aktuelnim je u tome što je ovaj režim a i režim u kojem je Aleksandar Vučić učestvovao još i 1996. i 2000. godine beskompromisno kriminalan.

On naznačava da je reč “o onima koji kradu sve pa i narodnu volju”.

– Naravno da je bilo očigledno da je bila masa izbornih nepravilnosti i to vidi svako ko ima oba oka i imalo mozga, tako da me čudi ni reakcija naše javnosti ni reakcija EU, odnosno njihovih organa i institucija. Očekujem da te verbalne primedbe postanu nešto ozbiljno, kao što očekujem da EK da kroz svoje organe pokrene jedan proces koji bi doveo do toga da se u Srbiji stvore uslovi za normalne izbore – kaže sagovornik Danasa.

A, to bi značilo i ponavljanje izbora i ispravljanje svih grešaka koje su napravljane na ovim izborima, kaže, i to “tako da to bude na štetu SNS”.

Upitan da li to znači da bi EU trebalo da kaže da ne priznaje izborne rezultate u Srbiji, Zoran Živković kaže da Unija ima više formulacija kojima mogu da pošalju poruku, a jedna od njih može da bude upravo ta.

– Da novoizabrana vlast nema legitimitet i legalitet – ističe Zoran Živković.

Da li je Srbija ponovo, posle 27 godina, na pragu intervencije međunarodne zajednice (faktor Gonzales) zbog krađe izbora? 3
foto FoNet Nenad Đorđević

Na pitanje u čemu se sastoji razlika u odnosu na 1996. godinu, sa njegove tačke gledišta, Živković kaže da je drugačije ponašanje opozcije.

– Mi smo tada imali preventivnu pripremu a i reakciju na očiglednu krađu mnogo efikasniju nego što se to dešava danas. Bojim se da je ova krađa delimično uspela i dovela do prve faze time što opozicija nije bila spremna za preventivnu zaštitu. Mi smo imali kontrolore na svim biračkim mestima, koji su znali i pošteno i posvećeno radili svoj posao. Vidim sada ovde da i u Beogradu je bilo nepokriveno petnaestak do 20 odsto. Reakcija je morala biti mnogo brža – kaže on.

Kako dodaje, “mi smo krađu detektovali, u vreme kad skoro da nije bilo mobilnih telefona, do 22 časa”.

– Već tada smo počeli da pravimo buku i galamu, da izvodimo građane na ulicu. Sad se to nije desilo – ističe Živković.

Mislim da je i kampanja opozicije bila mekša nego što je moralo i trebalo da bude, smatra on.

– Ali, naravno, ništa od toga ne sme da bude opravdanje za veliku i primitivnu krađu koju je sproveo režim Aleksandra Vučića – napominje Živković.

Opozicija treba da artikuliše proteste, kaže dalje, tako što će da da primedbe na izborni postupak u zakonskim rokovima, ali i da se oko toga podigne viši nivo podrške građana, za šta su oni, očigledno spremni, ali ih je neophodno bolje organizovati.

– Istovremeno je neophodno alarmirati sve evropske instotucije koje mogu da u sferi svog delovanja pomognu da se dođe do istine. Ne treba nama Evropa da uređuje izbore, ali treba da natera vlast da po našim zakonima sprovede izbore – zaključuje Zoran Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari