Goran Ješić: Pred Vučićem teške odluke, možda SPS ispadne iz igre i u nju uđu novi igrači 1Foto: N1

Goran Ješić, nekadašnji funkcioner DS, ima sasvim novi pogled na to kako će se razvijati situacija oko formiranja koalicije u Beogradu. On smatra da će Beograd biti preslikana većina sa republičkog nivoa na kojem bi iz igre ispao SPS, a upao neki drugi igrač.

Upitan da li opozicione liste Ujedinjeni za pobedu Beograda i Moramo mogu da sarađuju da Dverima i Zavetnicima, on kaže da za njega Dveri i Zavetnici nisu opozicija, ali da bez njih ipak nema većine.

– Mislim da je rezultat koalicje oko Dragana Đilasa u Beogradu (Ujedinjeni za pobedu Beograda) jako nizak i dramatično je niži od onog u Novom Sadu. Koalicija Moramo je osvojila svoj potencijal. Da li oni mogu da razgovaraju sa Zavetnicima koji su deo SNS projekta oduvek, ne znam, ali je njihova liderka rekla da neće da razgovara sa Đilasom. S Boškom (Obradovićem) možda i mogu da pričaju, sedeli su s njim tolike godine, a ja sam bio protiv toga. Situacija je takva da ne znam ko s kim tu može da se dogovara. Osim ako se Vučićev govor od sinoć ne tumači malo drugačije. U smislu međunarodnog konteksta uvođenja sankcija Rusiji i denacionalizacija NIS pa se tu uradi potpuno drugačija matematika – navodi Ješić.

On misli da tema razgovora uopšte neće biti Beograd nego vlada Srbije, koja će biti preneta na glavni grad kao kolateralni dogovor.

– I, ako sam dobro razumeo Vučićev deo govora oko dvotrćinske proevropske Srbije, mislim da će tu biti potpuno iznenađenje. Mislim da će tu biti i pritisaka spolja. SPS je, pogotovo od strane amerikanaca, ocenjen kao proruski što de fakto i jeste i da će bez obzira na sjajan rezultat, potcenjen u istraživanjima, nadograđen ukrajinsom krizom, biti otvorena vrata SPS da ide na klupu i da u igru uđu novi igrači. Pošto moraju teške političke odluke da budu donete – ukazuje on.

On navodi razloge zbog kojih tako nešto sluti.

– Prvo akreditacija američkog ambasadora koja se desila van svih principa diplomatije, onda dva i po sata čekanja da Vučić saopšti rezultate, a znao ih je sigurno na osnovu svog uzorka vrlo brzo. Mislio sam da se lomi oko Beograda, ali mislim sa da nije to bilo to. Treba sačekati nekoliko dan jer mislim da je na delu potpuno drugačija raspodela karata pa ćemo da vidimo kako će ko da reaguje. Vučić pred sobom ima dve teške teme, sankcije Rusiji koje mora da uvede i pitanje NIS, a to ne može sa SPS. Mislim da će tu da bude potpuno drugi dogovor ako već nije pao sinoć. To mi sve sluti na to – zaključuje Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari