Gordan Bosanac, hrvatski "zeleni" EP poslanik: Evropska komisija ide uz dlaku Vučiću 1Foto: FoNet/Instagram

Evropski poslanik „Zelenih“ iz Hrvatske Gordan Bosanac kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da „šarmira“ predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen, gde ona pokušava Srbiju vrati na evropski put. Ipak dodaje da je neke lekcije trebalo naučiti u prošlosti – naginjanje EK ka nedemokratskim režimima joj se obilo kao bumerang o glavu.

Osvrnuo se i na pitanje iskopavanja litijuma, rekavši da su „Evropi potrebne baterije“, ali da je sve urađeno previše brzo i da je u trci za resursima napravljena greška.

„Ono što vidimo, poslednje poteze Vučića, može se naslutiti da se više odlučio za evropski put Srbije, ali brine to što ne postoje nikakve garancije da će to usloviti neke druge poteze prema Evropskoj uniji. Ne postoje garancije da neće uraditi niz poteza koji će udaljiti Srbiju od evropskog puta. On se ne može odlučiti za jednu stranu, važno mu je da bude otvoren za obe strane. Ne bi me čudilo da se priča potpuno promeni, nema tog kontinuiteta“, ističe evroposlanik za N1.

Misli da Komisija sada pokušava da, kako kaže, „ide niz dlaku“ predsedniku Vučiću, da više okrene Srbiju prema Evropskoj uniji.

Gordan Bosanac, hrvatski "zeleni" EP poslanik: Evropska komisija ide uz dlaku Vučiću 2
foto www.europarl.europa.eu

„Poruke su sada snažne, jer se sada vodi za bitka između Istoka i Zapada. To ne mora da bude loše, ali mi iz parlamenta nismo pod tolikim pritiskom, nama je cilj da budemo što objektivniji i da čuvamo ono što se zove vladavina prava i ljudska prava u EU. Fon der Lajen je pohvalila vladavinu prava i to mislim da je pogrešan pristup, ali to ne znači što EP ima drugačiji stav od Komsije, da je beznačajno. Predsednica EK ima određenu autonomiju, ona pokušava da sbiju povuče na evropski put, što mislim da je to dobro i za Srbiju i za Komisiju, ali pitanje je dokle će to ići i Evripski Parlament će paziti na to“, ističe Bosanac.

Dodao je i da je neke lekcije trebalo naučiti u prošlosti.

„Komisija se i ranije naginjala ka manje demokratskim režimima, što im se kasnije kao bumerang obilo o glavu… Vučić je napravio neke poteze gde je šarmirao predsednicu EK i ona nije sigurna gde će to otići. Održavanje kontakta sa Rusijom može da bude veliki problem… Radi se o pokazivanju mišića Evropskoj Komisiji, o igrama koje nisu dobrodošle – to bi moglo da se obije o glavu u nekom sledećem trenutku“, dodaje naš sagovornik.

Navodi da je Evropski parlament više kritički nastrojen prema Vučiću od EK.

„Mislim da je dobro da Komisija radi dobar posao ne samo prema Vučiću, nego prema svim građanima Srbije i priča o ulaganju u reformi je dobar znam Komisije. Mislim da je važan i interes i Srbije i Unije da budu na zajedničkom pragu. Evropski parlament ima veću nezavisnost od Evropskog saveta, u odnosu na EK. Nama je lakše da reagujemo“, objašnjava on.

O tome da li izbor Picule za evropskog izvestioca zaista donosi neku poruku EP, poslanik kaže da nema poruke i da su „stvari nekad mnogo banalnije nego što se čine“.


„Bez litijuma nema baterija“

Osvrnuo se i na pitanje iskopavanje litijuma u Srbiji gde je objasnio ono što smatra da je pozicija Evropske unije.

„Evropska unija je krenula u zelenu tranziciju i budimo iskreni – bez litijuma nema baterija. Biće manje baterija, automobila, telefona… Neke prve reakcije kak ose krenulo, u toj gladi za resursima EU, ne samo prema Srbiji nego i prema drugim zemljama, da su koraci bili prebrzi. Zeleni podrđavaju zelenu tranziciju, ali samo pod uslovom da bude pravedna. Ovo kako smo videli o priči u Srbiji, nama se čini da nema elemente zaštite životne sredine. To tako ne treba. EU je napravila grešku gde je zbog gladi za resursima davala podršku nedemokratskim sistemima“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari