Grabar Kitarović ne odustaje od poziva Vučiću 1Foto: Fonet/ Slobodan Miljević

U kabinetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović juče nisu želeli da odgovore na naše pitanje da li je saopštenje ministra vanjskih poslova Hrvatske u suprotnosti sa pozivom predsednice Aleksandru Vučiću da poseti Zagreb.

Ističu da je: „predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozvala predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet jer smatra da se unaprjeđenje odnosa dviju susjednih država, kao i međusobna otvorena pitanja, mogu riješiti putem iskrenog dijaloga i u pozitivnom ozračju“. Saradnici predsednice Hrvatske napominju za Danas i da je „takav stav potreban radi nastavka suradnje sa svim susjednim državama, što je jedan od ključnih interesa predsjednice Grabar Kitarović“. Iz odgovora kabineta Grabar Kitarović može se zaključiti da ona ne odustaje od poziva Vučiću da poseti Hrvatsku, koji je on prihvatio.

U saopštenju ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske navodi se, podsetimo, da je: „Vlada Hrvatske reagovala vrlo čvrsto na postupke srpske strane i retoriku visokih zvaničnika Srbije i u toj perspektivi gleda i procenu pravog trenutka za susrete visokih zvaničnika“. Navedeno ministarstvo nije odgovorilo na naše pitanje da li se protive pozivu Vučiću da poseti Zagreb. S druge strane, diplomatski izvori Danasa nezvanično komentarišu da odranije postoje „disonantni tonovi na liniji premijer Andrej Plenković – kabinet predsednice države“. Kao primer razmirica navodi se da je Plenković zabranio prošle godine ministarki spoljnih poslova Mariji Pejčinović Burić da bude u delegaciji predsednice države tokom njene posete Rusiji, pa je umesto šefice diplomatije u Moskvu išla državna sekretarka Zdravka Bušić.

U saopštenju hrvatskog ministarstva se konstatuje i da „nažalost, istrajnosti hrvatske strane u rešavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srpske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN“.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičić rekao je da je srpski predsednik dobrodošao u Hrvatsku, ali da prvo „očekuje izvinjenje zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da argument koji dolazi iz Hrvatske da nije vreme za njegovu posetu toj državi „ne razume sasvim, ali ga prihvata“ i da od razgovora u Zagrebu ne očekuje nikakva čuda, ali da očekuje da će biti dobri, „lekoviti i blagorodni za dve zemlje“.

 

Plenkovićeva uzdanica

Aktuelna šefica hrvatske diplomatije Mariji Pejčinović Burić je preuzela tu dužnost u leto 2017, na predlog premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića, kao ekspertkinja za spoljnu politiku. Bila je angažovana u projektu PLAC, kojim je pružena podrška Srbiji u pripremama za pristupanje EU putem unapređenja zakonodavnog procesa kao i procesa strateškog planiranja. Nakon preuzimanja dužnosti izjavila je da će „nastaviti da radi i na dešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari