Odbor za podizanje spomenika dr Zoranu Đinđiću održao je danas u Skupštini grada Beograda konstitutivnu sednicu kojoj je predsedavao Dragan Simić, dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Sednici je prisustvovalo deset članova Odbora među kojima su akademik Svetislav Arsić Basara, direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović, novinar Ivan Radovanović, savetnik predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović Marić, gradski menadžer Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović.

Na sednici je, na predlog gradskog menadžera Gorana Vesića, doneta odluka da se do kraja septembra raspiše međunarodni konkurs za spomenik dr Zoranu Đinđiću na osnovu kojeg bi Odbor najkasnije do kraja februara 2017. godine doneo odluku o izgledu budućeg spomenika.

Konkurs će imati tri celine i to pravno-istorijsku, umetničku i urbanističku, a članovi Komisije će do 1. septembra raditi na pripremi konkursa. Prihvaćen je i predlog da se, kada Odbor bude napravio uži izbor predloženih rešenja uključi i javnost, tako što će se građanima omogućiti da glasajući za jedno od rešenja budućeg spomenika daju svoj sud.

Na predlog gradskog urbaniste Milutina Folića sledećoj sednici će prisustvovati i čuveni arhitekta Boris Podreka koji inače radi projekat pretvaranja Vasine ulice, od Narodnog pozorišta do Ulice kralja Petra, u pešačku zonu koji će se uključiti u dalji rad Komisije.

Komisija je odlučila da konkurs za spomenik bude javan i međunarodni i izrazila nadu da će na njemu učestvovati veliki broj vajara, kako bi spomenik dr Zoranu Đinđiću odražavao ono što je on značio za srpsko društvo.

Kako se navodi na kraju saopštenja Službe za informisanje Grada Beograda, „spomenik dr Zoranu Đinđiću se podiže na predlog predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari