Građanski demokratski forum: Promena naziva ulica dokaz nacionalističke ksenofobije

Ostavite komentar


  1. Jao bre, pa sve ulice koje se menjaju su vezane za Hrvatsku i Sloveniju, i ja mislim da je to trebalo mnogo ranije. Oni nas mrze i dosta tolerancije više, ja sam baš gledao koliko ima tamo u Zagrebu naših naziva. Tako da ovo podržavam jer ovo nije nacionalizam nego patriotizam.

    1. U kom veku i gde su do sada živeli ovi „građani“?Morm im javiti tužnu vest:Umro drug Tito!!!

    2. I gde su Sarajevo i Mostar, u Hrvatskoj ili Sloveniji?
      Jesi li se uopšte informisao o ovoj temi ili reaguješ samo na naslove?

    3. @Koki***Ali zato u Zagrebu postoji Tehnički muzej Nikola Tesla.

    4. Menu ne smetaju to stari nazivi ali Blagoje Jovovic treba da ima ulicu u Beogradu.

  2. Sta je vama ovde nejasno, nista se nece desiti sto se vec nije desilo u susednim drzavama ali se ne secam da ste tada digli dzevu o ksenofobiji????

  3. Nije to samo nacionalistička ksenofobija, nego i pomocija prostote i primitivizma i pranje ruku pred rušenjem poslednjih tragova ustavnosti Srbije. Ima tu i medijskog umivanja zbog nedićevske politike prema Kosovu i Metohiji od strane SNS-a, koju GDF, gle ironije, zdušno podržava. Neka se gospoda iz GDF-a odluče šta hoće. Ne može podrška fašističkom projektu Velike Albanije iz Drugog svetskog rata i poštovanje tekovina Narodno-oslobodilačke borbe. Ne može i najgora nedićevština i poštovanje emancipatorskih tekovina Jugoslavije.

  4. Svaka im čast! Na vlasti su već decenijama ostrašćeni ultranacionalisti svih boja koji prekrajaju istoriju kako im se ćefne.Velikosrbi i lopuže će i uništiti Srbiju.Kada će se ovaj narod opametiti?

    1. S obzirom da je dobar deo pametnih i pismenih već napustio Srbiju, a mnoge sprečava pandemija da to urade sada, odgovor na tvoje pitanje je: Nikad, ali baš nikad se neće opametiti.

    2. Ne lupetaj, izbrišeš Zagrebačku kao što su u Zagrebu izbrisali Beogradsku i odmah si velikosrbin, pa dokle ćemo mi Srbi da izigravamo Jugoslovene i komuniste. Druže, komunizam je propao u celom svetu a naneo je zla mnogim narodima i pojedincima. To je ideologija zla, kao i nacizam, EU je tako rekla i donela rezoluciju povodom toga.

  5. „Dovela do ruba propasti…“? Nažalost, nije tako. Nije se zaustavila na rubu. Ako ovo što smo doživeli i doživljavamo nije propast, onda stvarno ne znam šta jeste.
    A ako gradjani, firme itd. zbog toga budu morali da menjaju svoje podatke, onda to više nije prostačko iživljavanje, nego bi trebalo biti zakonom zabranjeno.

  6. kad su su svim ostalim republikama promenili nazive još devedesetih… Baš nam treba Zagrebačka ulica…

  7. A da ostanu ti nazivi, onda bi to bio dokaz „velikosrBske imperijalne politike“…

  8. davno je, još pre više od dve godine , najveći sin našeg (i bosanskog) naroda , najpošteniji &najmarljiviji među nama objasnio – ovaj grad vode kompletni idioti .

  9. Bivsi bulevar Avnoja (na NBgd) treba da dobije novi naziv jer nam sa sadasnjim nazivom vredja inteligenciju.

  10. Pa niko od ovih na vlast i ne ocekuje neki pametan i koristan potez. Tako da… ocekivano je ovo kao i gomila buducih gluposti.

  11. A da vratimo socijalisticki samoupravni centralni komitet saveza socijalistickog radnog naroda federativne narodne republike svih naroda i narodnosti,zenice oka svoga,mi ti se kunemo,bratstvo i jedinstvo socijalisticke pokraine Srbije i njenih federativnih republjika od Vardara pa do Triglava

  12. Iako su ova i ranije vlasti cinile mnoge stete ovoj drzavi i narodu – sa ovim se potpuno slazem!
    Beogradu trebaju ulice koje ce da nose imena Matematicke gimnazije, imena reka i svih drugih gradova sirom Srbije, pisaca i naucnika, Panciceve omorike, beloglavog supa, Viminacijuma, Lepenskog vira, Caricinog grada, Gamzigrada, manastira Tenek (koji za par godina obelezava vekovno postojaje)!…
    Sta nama znaci ime autobuskog stajalista „Bjelovarska“ (ulica)?! Koga je briga za to ime?
    Dakle, podrzavam beogradsku vlast u ovoj nameri. Sve dok svoju ideju na prosiri na dodeli beogradskim ulicama imena kao: Krizni stab, rascvetale ambrozije, unistenog roda leskovackog paradajza, nepostojecih djubretara…

  13. Pa dobro, to su isti oni koji su imena nekim ulicama menjali u Bulevar Ratka Mladića

  14. Kad su menjali nazive u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i kad su brisali sve što je povezano sa Srbima i Srbijom, tad nije bilo ksenofobije. Ulice u BiH i Hrvatskoj su dobili mnogi zločinci iz Drugog svetskog rata, to gradjanskom forumu ne smeta…

    1. Poštovani Ivan,

      Nije tačno za Sloveniju. U mom gradu Mariboru nista nismo menjali. Jos uvek ima više od 16 ulica srpskih gradova, ljudi i događaja. Ni jedna se nije promenila.

  15. Ko su i šta „Građanski demokratski forum“? Šta isti doprinose Srbiji i Beogradu da bi bili „pozvani“ da bilo šta kritikuju? Glavni problem u Srbiji je taj što se ovakvim „organizacijama“ koje „žive na foru“ pridaje bilo kakav značaj. O pomenutom treba da odlučujemo (pa ako treba i da kritikujemo) mi koji ovde radimo, plaćamo poreze i doprinosimo zajednici, a ne svako ko ima prefiks „NVO“, „forum“, „centar“ i još svakakva folirantsko-zvučna imena. Sve to treba „skinuti“ sa budžeta i to pod hitno.

    1. Druže, da si samo malo bolje informisan, znao bi da je GDF politička stranka, a ne NVO..

  16. Izvi’nte, koji je ono grad na prilozenoj fotografiji?

  17. Pozdrav iz Slovenije. U Mariboru imamo čak 16 ulica nazvanim po Srpskim gradovima, ljudima i dešavanjima. Sve od Obradovičeve, Niške, Pupinove, Kragujevackih žrtava, Zlatiborske, Jevtičeve, Radićeviceve, Karađićeve, Cara Dušana, Srpske……… pa do Beogradske. Preverite sami!

    Ne razumem kako može neko u 2020, da tvrdi, da kod nas nema takvih ulica. Tu vest sam danas procitao u našim medijima. Razočaranje, jer ste nama prijateljski narod. I mislim, da u 2020 imena ulica največi problem.

    1. Uz svo dužno poštovanje, jesmo vam bili prijateljski narod 1918. godine kada smo sprečili (po želji vaših tadašnjih političara) da postanete deo Italije. Jesmo i 1941. godine kada su Nemci internirali vaše sunarodnike u Srbiju gde ste kako-tako živeli sa nama i bili poštovani. Samo 50 godina je bilo dovoljno da to zaboravite i pošaljete vašu TO na golobradu vojsku. E sada kao ponovo jesmo prijateljski narod? Ne razumem, objasnite mi kako se to desilo? Jedino ako ste iz „Bele krajine“, onda mogu da razmislim o „prijateljstvu“. Inače, da me ne shvatite pogrešno, ne mrzim ja Slovence (tačnije ne mrzim nikoga) , samo pamtim istoriju i iskreno rečeno ne verujem vam. Bar što se „prijateljstva“ tiče. Ali opet ko će ga znati, možda se pojavi novi kralj Aleksandar ili novi AVNOJ, pa ćemo opet ispočetka. A to što ste zadržali nazive ulica, to je više stvar kulture nego „prijateljstva“.

Ostavite komentar


Politika

INTERVJU Bojan Simišić (Eko straža): Ne mogu nas sve uhapsiti 8

INTERVJU Bojan Simišić (Eko straža): Ne mogu nas sve uhapsiti

Očekuje nas vruća jesen. Pored Eko straže u protestima protiv ekoloških problema (jer nije samo Rio Tinto u fokusu) sada se nalazi već stotina grupa građana. Ne mogu sve uhapsiti, a svako hapšenje samo još više rasplamsava bes građana, poručuje u razgovoru za Danas osnivač i vođa pokreta Eko straža Bojan Simišić.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.