Građanski pokret Bravo: Svi autobusi moraju biti klimatizovani, ekstremno visoke temperature u gradskom prevozu u Novom Sadu 1Foto: JGSP Novi Sad

Građanski pokret Bravo zatražio je od lokalne vlasti da obezbedi adekvatne uslove prevoza za građane Novog Sada, odnosno da svi autobusi budu klimatizovani.

Oni u saopštenju navode da se putnici u gradskim autobusima suočavaju sa izuzetno neprijatnim uslovima usled nefunkcionalnih klima uređaja ili njihovog potpunog odsustva dok su temperature i preko 40 stepeni.

S obzirom na to da gradski prevoz predstavlja osnovni vid prevoza za mnoge Novosađane i Novosađanke, smatraju da je od ključne važnosti da svi autobusi budu opremljeni ispravnim klima uređajima.

„Neophodno je da se izvrši redovna kontrola i popravka klima uređaja u svim vozilima koja saobraćaju u okviru javnog prevoza. Svedoci smo da se putnici svakodnevno suočavaju sa ekstremno visokim temperaturama unutar autobusa, što može negativno uticati na njihovo zdravlje i opšte blagostanje. Pored toga, udobniji uslovi prevoza mogu doprineti povećanju korišćenja javnog prevoza, smanjenju zagađenja i gužvi u saobraćaju“, navodi ovaj pokret.

Oni zbog trenutne situacije predlažu da se preduzmu sledeći koraci, kao što su obezbeđivanje klima uređaja u svim autobusima koji saobraćaju na teritoriji Novog Sada, redovno održavanje i kontrola funkcionalnosti postojećih klima uređaja, kako bi se osigurala njihova ispravnost tokom čitave godine i informisanje građana o preduzetim merama i vremenskom okviru u kojem će se one realizovati.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari