Građanski pokret Sandžak traži sednicu Saveta za bezbednost u Novom Pazaru 1Foto: Rejhan Zecović

Građanski pokret Sandžaka (GPS), u današnjem saopštenju, osudio je „esklaciju nasilja u Novom Pazaru, koja preti da poprimi svakodnevni karakter“.

Povod za oglašavanje su incidenti koji su se, u poslednjih desetak dana, desili u ovom gradu, a radi se o nasilničkom ponašanju, zlostavljanju i mučenju.

Prvo je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba oko parking mesta, zatim, premlaćivanje srednjovečnog muškarca u širem centru grada, do jutrošnjeg paljenja automobila, u naselju Hadžet, čiji je vlasnik bivši kandidat za odbornika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i današnjeg zlostavljanja i mučenja četrdesetpetogodišnjeg muškarca u naselju Selakovac. Ispostavilo se da je reč o građanskom aktivisti, žrtvi dvojice braće, koji su svoje nedelo snimali i objavili na društvenim mrežama.

GPS, u današnjem obraćanju javnosti, navodi da se na sve to nadovezuje „paradiranje uniformisanih lica sa dugim cevima, presretanje i legitimisanje prosečnih građana po gradu i na prometnim raskrsnicama i hajka u medijima i ponovna reinkarnacija kovanice „borba protiv islamskog terorizma i verskog ekstremizma“ i sve zajedno unosi „atmosferu nesigurnosti u novopazarsko i sandžačko društvo“.

„Imajući sve ovo u vidu, stiče se utisak, da nakon što određenim strukturama nije pošla za rukom eskalacija tenzija oko proslave verskih praznika uz kamionske defilee, kao da se sa drugim metodama i sa drugim akterima želi izazvati nestabilnost u Sandžaku“ – piše u saopštenju ove političke grupacije.

Lokalnu vlast su pozvali da, u najkraćem roku, sazove sednicu Saveta bezbednosti, na kojoj bi se raspravljalo o bezbednosti građana ili „da podnesu ostavke, raspuste gradsku skupštinu i stvore, makar, minimalne uslove za održavanje legalnih i legitimnih izbora, kako bi se izašlo iz ovog beznađa“.

GSP je opoziciona grupacija u gradskoj skupštini i ima jednog odbornika. Formirana je pred prošlogodišnje lokalne izbore i na njenom čelu je bivši visoki funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Zećirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari