Građanski preokret: Režimski pokušaj da se razbije blokada puta u Zrenjaninu 1Poziv na blokadu 4. decembra Izvor: Građanski preokreat

Građanski preokret je upozorio da se u Zrenjaninu priprema paraleni protest u subotu, 4. decembra i pozivao Ekološki ustanak, Kreni-promeni, Eko-stražu, Savski nasip i druge organizacije da prepoznaju „režimsku podmetačinu i ograde se od nje i pokušaja razbijanja najavljene blokade u Zrenjaninu“.

Nakon objave Građanskog preokreta da će 4. decembra u 14 časova biti blokiran magistralni put Beograd – Zrenjanin na kružnom toku kod gradilišta fabrike Linglong, oni navode da je neformalna grupa “Zrenjaninska akcija – Zrak“ pozvala preko svog Fejsbuk profila Zrenjanince da se pola sata ranije okupe na sasvim drugom mestu i da umesto blokade važne saobraćajnice krenu u protestnu vožnju.

Osim što taj poziv zbunjuje građane u vezi s vremenom, mestom i ciljem okupljanja, on nedvosmisleno pokazuje nameru da prethodno najavljena blokada magistralnog puta ne uspe, već da se umesto nje obavi besciljna vožnja po gradskim ulicama, kaže se u reagovanju Građanskog preokreta i dodaje da je udruženje “Zrak” i ranije organizovalo akcije koje su izgledale kao kritika vlasti, ali su suštinski relativizovale njenu odgovornost za najveće probleme u Zrenjaninu.

Kako najavljuje Građanski preokret, u subotu, 4. decembra u Zrenjaninu će u 14 časova biti blokiran magistralni put ka Beogradu na kružnom toku kod Linglonga.

Razlog za blokadu baš na ovom mestu je taj što po novom zakonu o eksproprijaciji bilo čija imovina može biti oduzeta za potrebe smeštaja mašina ili radnika Linglonga, čiju fabriku je Vlada Srbije proglasila projektom od posebnog značaja za Republiku.

Izgradnja fabrike guma Linglong je izraziti primer bezakonja, uništavanja prirodnih dobara i nepoštovanja građana i njihovih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari