"Gradonačelnica Sotirovski da podnese izveštaj o ličnoj imovini i trošenju gradskog budžeta": Tamara Milenković Kerković, iz opozicione koalicije "Biramo Niš" 1Skupština grada Niša: Foto Vesna Torović

Tamara Milenković Kerković, predstavnica udruženja „Nišlije da se pitaju“ i druga na listi kandidata za odbornike Skupštine grada opozicione koalicije „Biramo Niš“, zatražila je da odlazeća gradonačelnica Dragana Sotirovski i gradski većnici podnesu izveštaj o „stanju lične i imovine članova njihovih porodica“.

„U ime mnogih Nišlija, a pre verifikacije svog odborničkog statusa u niškoj Skupštini, i nakon dugogodišnje svakodnevne opozicione borbe u Nišu, od odlazeće gradonačelnice Sotirovski tražim podnošenje računa- izveštaj o stanju i izvršenju niškog budžeta, o tome kolika su postojeća i buduća dugovanja Grada i koliko je isplaćeno u poslednja dva meseca, kao i izveštaj o stanju lične imovine gradonačelnice, gradskih većnika i članova njihovih porodica, odnosno koliko je ta imovina uvećana od stupanja na funkciju 2020. godine do danas“, kazala je Milenković Kerković.

Ona je još kazala da i Sotirovski svojim najnovijim izjavama, među kojima je ona da „građani traže da nove ulice uđu u program ’Oka sokolovog’“, nastoji da zamaskira „krađu glasova“ na junskim lokalnim izborima, ali i „krađu para Nišlija, tokom godina vršenja izvršne vlasti“.

„Očito umirena obećanom funkcijom u niškom ogranku- Kancelariji Ministarstva za javna ulaganja, kao i ’zamrznutim‘ statusom brojnih krivičnih prijava protiv nje, gospođa Sotirovski nastavlja sa svojim banalnim izjavama, umesto kojih građani traže podnošenje računa na kraju vršenja vlasti“, navela je Milenković Kerković.

"Gradonačelnica Sotirovski da podnese izveštaj o ličnoj imovini i trošenju gradskog budžeta": Tamara Milenković Kerković, iz opozicione koalicije "Biramo Niš" 2
Tamara Milenković Kerković: Foto Nišlije da se pitaju

Ona je podsetila da je Gradska izborna komisija odlučila da u Skupštini grada, koja broji 61 odbornika, koalicija oko Srpske napredne stranke ima 30 mandata, i opozicija takođe 30, mada su joj Nišlije dale preko 3000 glasova više nego listi „Aleksandar Vučić- Niš sutra“. Prema odluci GIK, jedan mandat je dobila Ruska stranka, što naprednjacima omogućava da sa njom formiraju vlast.

„Iskušenja i muke niškog SNS-a da formira vlast u Nišu povod su glasina o potencijalnim ’kupljenim opozicionarima’, preletačima, koji treba da pomognu kako u konstituisanju, tako i u stabilizaciji nelegalne i neligitimne vlasti niških naprednjaka koji pokušavaju nemoguće- ne samo da vladaju, već i da sede na ’bajonetima izborne krađe’. To na duži rok nije moguće. Kao što je teško moguće da ima ikoga među 30 odbornika opozicije ko je u ovim okolnostima spreman da saradnjom sa SNS-om proda i svoje i ime i čast svoje porodice u Nišu“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ni „besramna izborna krađa mandata opozicije“, iza koje su svojim odlukama stali i GIK i Viši sud u Nišu, neće pomoći SNS-u da na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, koja je zakazana za 12. avgust, bez muke obezbedi većinu odbornika za formiranje gradske zakonodavne i izvršne vlasti.

„Najpre, SNS će i pored krađe imati manjak u broju odbornika koji će prisustvovati konstitutivnoj sednici, što će proceduralnim egzibicijama probati da reše. Daleko veći, kvalitativni problem niškog SNS-a je to što će se, po prvi put u istoriji niškog parlamentarizma, nasuprot 30 predstavnika koalicije SNS-a, većinski neprepoznatljivih, naći 30 uglavnom poznatih niških opozicionara, lidera stranaka, aktuelnih i bivših narodnih poslanika- kako dugogodišnjih opozicionara, tako i onih željnih dokazivanja, doktora, profesora univerziteta, predstavnika profesije i struke“, kazala je Milenković Kerković.

Na izbornoj listi koalicije oko SNS ne nalazi se nijedan aktuelni gradski i stranački funkcioner zbog, po nezvaničnim informacijama, njihovog nezadovoljavajućeg rejtinga, već je čine nova i manje poznata lica.

Odlazeći predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić saopštio je da je zakazao konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine za 12. avgust i dodao da je obavešten da lista „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ ima većinu za formiranje vlasti u gradu.

Na ovoj sednici biraće se predsednik Skupštine grada, njegov zamenik, kao i gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.

Dnevnim redom je predviđeno i postavljanje sekretara Skupštine i njegovog zamenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari