Gradonačelnik Leposavića primio Ilirske orlove koji promovišu Veliku Albaniju: Dali toplinu našoj crveno-crnoj opštini 1Fejsbuk/Gradonačelnik Leposavića

Imao sam zadovoljstvo da juče u kancelariji primim mladiće Ilirskih orlova, dali su toplinu i drugačiji izgled našoj crveno-crnoj opštini. Mnogo im se zahvaljujem što su me posetili i što su izrazili želju da čuju o svim preprekama i izazovima sa kojima smo se suočavali od početka do danas“, ovakvu poruku šalje gradonačelnik još uvek ubedljivo većinski srpske opštine.

U pitanju je Ljuljzim Hetemi (Lulzim), iz Samoopredeljenja, koji je na vlast, poput ostalih svojih albanskih sunarodnika u četiri severne opštine došao pošto su Srbi pre nešto manje od dve godine napustili većinu kosovskih institucija.

Sada je primio članove udruženja koje se predstavlja kao „Ilirski orlovi“.

„Velika Albanija je bila, velika Albanija jeste i biće, Albanija ima duboke korene, i jednog dana Albanija procvetaće na ovoj planeti“, jedna je od poruka koje ovo udruženje promoviše preko društvenih mreža.

U opisu svojih aktivnosti navode i i da ih je albanska tradicija ujedinila u Nemačkoj.

Ko su Ilirski orlovi i šta se piše o njima?

U medijskim natpisima inače se potvrđuje da se radi o albansko-nemačkom udruženju, koje je formirano 28. novembra 2016. godine u Karlsrueu u Nemačkoj na inicijativu Sabija Kaćanolija (Kaçanolli) iz Šalje Bajgorske, a sa grupom prijatelja i to pod motom „Ilirski orlovi marširaju za ujedinjenje Albanaca svuda u svetu“.

„Slučajno smo videli grupu mladića u uniformi, očigledno u bajkerskoj kožnoj odeći. Ali, kada bolje pogledate, vide se simboli ‘ILIRSKI ORLOVI’, na albanskom, ‘Shqiponjat Ilirjane’, u sredini amblema-simbola, mini-portreti Skenderbega i Adema Jašarija, kao i drugi tipični albanski elementi“, o njima je pisao pre dve godine Bota Sot, a sa čime su se inače i pohvalili na društvenim mrežama.

Inače, BotaSot ih je kroz više tekstova, opisao kao najbolji primer i centar očuvanja albanskih vrednosti.

Međutim, Kačanoli je za ovaj list objasnio da su ih lokalni organi u Nemačkoj isprva podozrivo gledali, da nisu neka moguća grupacija sa spiska terorista, ili neke antidemokratske organizacije.

„Ali, kada su saznali istinu da su nacionalno-albanski simboli i pre svega pošteni građani i radnici, sa različitim firmama i poslovima, zahvalni Nemačkoj kao drugoj domovini, a poštovani i korektni prema lokalnim zakonima, promenilo se i mišljenje na bolje. Poslednji gest bio je, kada je jedna ukrajinska porodica zatražila pomoć da izvuče devojčicu, ostavljenu samu u bombardovanom gradu, predsednik ovog udruženja Sabi Kačanoli dobrovoljno je preuzeo akciju spasavanja. Otputovao je automobilom na ratni front u Ukrajinu i doveo devojku, spojivši je sa porodicom. Ova akcija, preneta u medijima, bila je senzacionalna i doprinela je dobrom glasu Udruženja ‘Ilirski orlovi’ i Albanaca“, pisao je svojevremeno BotaSot.

Takođe, jednom prilikom zahvaljujući se nemačkog državi za dobro koje im je donela u Nemačkoj, na dan ujedinjena Nemačke 3. oktobra, poslali su poruku:

„Neka Bog da i da jednog dana u Albaniji takođe proslavimo ovaj datum Dan ujedinjenja Albanaca, kao što su se i nemački prijatelji ujedinili“.

Šta predstavlja Velika Albanija?

Velika ili etnička Albanija kako je Albanci nazivaju, obuhvata teritorije odnosno međunarodno priznate granice više država.

Pored Albanije i Kosova, obuhvata i dodatni deo južne Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i deo Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari