"To je naš zajednički novac, zahvaljujemo vam unapred na trudu": Kako je novi gradonačelnik Niša reagovao na Vučićevu "sugestiju" o većoj brizi za građane 1Dragoslav Pavlović: foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović pozvao je građane da dostave predloge i sugestije o tome na koji način treba trošiti gradski budžet za sledeću godinu.

Pavlović je pozvao da predloge, osim građana, dostave i udruženja građana, predstavnici štampanih i elektronskih medija i stručna i ostala javnost, kako bi „zajedno odlučili šta ćemo graditi i na koji način trošiti zajednički novac“.

Predlozi se mogu slati do 13. septembra na mejl [email protected] ili na adresu: Grad Niš, Gradska uprava za finansije, Ulica Nikole Pašića broj 24, sa napomenom „Predlozi za budžet za 2025. godinu“.

Gradska uprava za finansije će prispele predloge proslediti nadležnim gradskim upravama i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj (KLER), koji će ih razmotriti, a nakon toga će biti urađen nacrt odluke o budžetu grada Niša, o kojem će javnost biti upoznata, navodi se u pozivu.

"To je naš zajednički novac, zahvaljujemo vam unapred na trudu": Kako je novi gradonačelnik Niša reagovao na Vučićevu "sugestiju" o većoj brizi za građane 2
Skupština grada Niša: Foto Vesna Torović

„Zahvaljujemo vam unapred na trudu u nadi da ćemo dobrim predlozima unaprediti našu lokalnu zajednicu“, navodi gradonačelnik Pavlović.

Još uvek nije poznat iznos iškog budžeta za 2025, ali budžet za ovu godinu, uključujući i rebalans, iznosi oko 16 milijardi dinara.

Niški budžet je, inače, skoro tri puta manji nego budžet Novog Sada i deset puta manji od budžeta Beograda.

Vučićeva „sugestija“ Pavloviću o većoj brizi za građane

Predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je neposredno nakon junskih lokalnih izbora u Nišu kazao da je „zadovoljan“ brojem glasova koje je dobila koalicija oko SNS, ali da su izbori „pokazali i probleme za koje smo sami krivi- od arogancije i bahatosti mnogih od nas u odnosu prema građanima, do toga da nismo dovoljno brinuli o njima“.

On je javno pozvao Pavlovića, koji je bio prvi na listi „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ i kandidat za gradonačelnika, da se ponaša drugačije i pokaže brigu o građanima.

aleksandar vučić
Aleksandar Vučić: Foto BETAPHOTO/EMIL VAŠ

Pavlović je već u ekspozeu, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, 12. avgusta, kada je izabran za gradonačelnika, najavio da će imati dosta sluha za potrebe građana.

„Dao sam reč da ću se sa dužnim poštovanjem odnositi prema svakom građaninu, da će mi svaki problem sugrađana biti važan, da se neću oglušiti o pozive onih kojima je pomoć neophodna, niti ostati nem na dešavanja koja su od važnosti za budućnost grada. Neka mi Gospod Bog da snage“, rekao je on.

Prema izvorima Danasa u SNS, Vučićeva javna kritika o „aroganciji i bahatosti“ odnosila se pre svega na bivšu gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski, za koju nije bilo mesta na listi koalicije oko SNS na junskim lokalnim izborima.

Gradonačelnica i ostali najvažniji gradski i stranački funkcioneri su brisani sa izborne liste zbog, po navodima ovih izvora, nezadovoljavajućeg rejtinga među građanima.

Sotirovski je, pak, kazala da je reč o „smeni generacija“ i da to „iznenađuje samo one koji se ne razumeju u politiku“.

Krajnje tesna većina naprednjaka u Skupštini grada

Koalicija oko SNS je, inače, formirala vlast u Nišu sa izuzetno tesnom većinom.

Prema odluci Gradske izborne komisije, lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ u Skupštini grada ima 30 odbornika, četiri izborne liste koje su u kampanji nastupale kao opozicija takođe 30, a Ruska stranka jednog.

Zahvaljujući „Rusu“, koalicija oko SNS obezbedila je većinu od 31 odbornika od ukupno 61, koliko broji gradski parlament.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada odlučivalo se na ivici kvoruma ili je kvorum bio sumnjiv, zbog čega je opozicija osporavala legalnost donetih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari