Gradonačelnik Novog Sada kaže da Futoški park nije ugrožen: Opozicija tvrdi da grad poklanja investitoru 5.000 kvadrata 1Foto: Danas/A. L.

Iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, kažu da Futoški park ne samo da nije ugrožen niti smanjen, već će biti rekonstruisan i to kroz projekat Ministarstva građevine i saobraćaja i Svetske banke u vrednosti od 448 miliona dinara.

Gradonačelnik je reagovao na saopštenje Građanskog pokreta Bravo koji je zatražio je da se „poništi procedura i ponovo na javnu raspravu stavi urbanistički plan po kojem gradska vlast poklanja 5.000 kvadratnih metara privatnom investitoru unutar Futoškog parka“.

Kako kažu iz Gradske kuće, ovo je samo pokušaj obmane građana Novog Sada.

– Obaveštavamo građane da nema ni najmanje razloga za brigu i da Grad čuva, održava i uvećava zelene površine na svojoj teritoriji. U okviru ovog projekta obnoviće se jezero koje je davno presušilo, staze, rasveta, mobilijar i posaditi dodatno zelenilo – kažu iz Gradske kuće.

Iz kabineta nastavljaju, da je Odlukom o zaštiti Futoškog parka, koji je 2006. godine proglašen za spomenik prirode, za ovo zaštićeno područje utvrđena i zaštitna zona koja ne predstavlja Futoški park.

Nego kako tvrde, tu je i deo šireg prostora oko parka u kojem se nalaze bazeni „Sajmište“ i građevinski objekti u privatnoj svojini – ugostiteljski objekat „Scenario“, Hotel „Park“ i sportsko-rekreativni centar „Maruk“, koji nisu deo Futoškog parka.

– U skladu sa Strategijom razvoja Grada Novog Sada, u smislu razvoja rekonstrukcije i unapređenja sportsko-turističkih, ali i parkovskih sadržaja, neophodno je postavljanje jasnih granica između ovih delova – kažu iz kabineta gradonačenika.

Kako ističu, zbog toga je Zavod za zaštitu prirode pripremio novu Studiju zaštite za Spomenik prirode „Futoški park“, u kojoj su površina i mere zaštite zaštićenog područja (Futoškog parka) ostale nepromenjene.

Gradonačelnik Novog Sada kaže da Futoški park nije ugrožen: Opozicija tvrdi da grad poklanja investitoru 5.000 kvadrata 2
Foto: Danas/A

Tako po novom Planu, kako kažu, nije ugožena zaštita i funkcionisanje zaštićenog područja, kao ni zaštita životne sredine.

Bravo je ranije saopštio kako je novosadski parlament na izmaku mandata, usvojio izmenu Plana kojom se 5.000 kvadrata Futoškog parka poklanja investitoru koji planira da postojeći kompleks Hotela Park proširi tako što će izgraditi još jednu zgradu unutar granica parka.

– Pomenuti plan bio na javnom uvidu tokom izborne kampanje u maju i da je jedino uspelo da reaguje Društvo arhitekata Novog Sada, čiji prigovori su ekspresno odbijeni od strane JP Urbanizam, Komisije za planove, a Gradsko veće i Skupština ih nisu ni uzeli u obzir prilikom glasanja. Gradske vlasti upozoravamo da je neprihvatljivo da se jednom privatnom preduzeću pokloni 5 000 kvadrata javne zelene površine, i to još parka koji je pod zaštitom kao spomenik prirode – naveli su iz Bravo.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari