Gradonačelnik Subotice: I u vreme oružanih sukoba propuštani su predstavnici verskih zajednica kroz barikade 1Foto: Video screenshot

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, reagovao je povodom subotnjeg protesta i blokade saobraćaja u centru Subotice, gde je došlo do rasprave i verbalnog sukoba između lokalnog sveštenika i demonstranata, a u kojoj su se mogla čuti provokacije i vređanja sa obe strane.

Sveštenik, Dragan Stokin, je automobilom pokušao u subotu da prođe na raskrsnici ali mu demonstranti to nisu dozvolili. Nakon kraće rasprave, isprovociran od strane nekoliko demonstranata, izašao je iz automobila i optužio ih da lažu i da su plaćeni da ovo rade.

„Ovo je bezobrazluk jedne rulje koja nema pojma šta radi. Dao sam sve, do poslednjeg atoma snage, ovome gradu“, rekao je sveštenik tokom rasprave.

Gradonačelnik Subotice je najoštrije osudio skandalozan i sraman napad na sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve u našem gradu.

“Kao gradonačelnik želim da se, ovim putem, u ime pristojne i normalne Subotice, izvinim našem ocu Draganu na svim neprijatnostima, pretnjama i uvredama koje je doživeo u subotu i da pozovem nadležne organe da istraže sve okolnosti i podnesu prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih lica“, naveo je Bakić u svom saopštenju.

Prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje nije zabeleženo ni u vreme oružanih sukoba, kada su zaraćene strane propuštale predstavnike verskih zajednica kroz barikade, poštujući njihove humane i mirotvorne službe.

Gradonačelnik Subotice: I u vreme oružanih sukoba propuštani su predstavnici verskih zajednica kroz barikade 2
Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić (SNS), foto: N. Jakovljević

“Naša Subotica poštuje različite veroispovesti kroz vekove i bilo bi za očekivati da svako svešteno lice, bilo koje crkve ili vere, bude tretirano sa dužnim poštovanjem i bez razlike izuzeto iz svih sukoba i blokada. Učesnici subotnjih izgreda su se i o ovaj civilizacijski princip oglušili“, smatra Bakić.

On je poručio porodici sveštenika da će Subotica uvek biti njihov grad, koji neće dozvoliti da ih bilo ko napada, vređa i diskriminiše.

„Napad kojem je bio izložen ovaj sveštenoslužitelj nije samo nasrtaj na toleranciju i skladan suživot po kojem je naš grad poznat, to je napad na sve pristojne Subotičane, o kojima ne smemo dozvoliti da sliku grade oni najgori među nama“, ocenio je Bakić.

Dodao je da protekle dve subote, jedna manja grupa ljudi, na sat vremena blokira raskrsnicu u centru grada, čime onemogućava slobodu kretanja i grubo krši zakon.

“Imali smo prilike da vidimo da su ti skupovi potpuno ispolitizovani, što je naročito postalo jasno nakon što je predsednik republike Aleksandar Vučić izašao u susret dobronamernom delu građana koji su bili zabrinuti u vezi životne sredine. Nelegalna blokada u Subotici se nakon toga, minule subote, svela na nekoliko desetina ostrašćenih i agresivnih pojedinaca, koji su vređali sve koji bi naišli na blokiranu raskrsnicu“, smatra Bakić.

Kako navodi, pravo lice inspiratora, organizatora i medijskih promotera ovog protivzakonitog skupa pokazalo se na primeru sveštenika Dragana Stokina.

“Osim što su mu onemogućili slobodu kretanja, okupljeni izgrednici su ga okružili, vređali njega i njegovo dvoje maloletne dece, gađali ga upaljačima, lažno ga optuživali i provocirali na najgore načine“, smatra Bakić.

Bakić: Agresivna i nasilna manjina da okonča svoju nezakonitu delatnost

On je pozvao „agresivnu i nasilnu manjinu koja maltretira naš grad dva vikenda zaredom“ da okončaju svoju destruktivnu i nezakonitu delatnost, koja izaziva sve veće ogorčenje kod građana.

„Svi treba da znaju da oni koji onemogućavaju svoje sugrađane da prođu javnom saobraćajnicom krše zakon i da nemaju pravo da bilo koga uvredama, nasiljem ili na bilo koji drugi način primoravaju na bilo kakvo činjenje ili nečinjenje“, upozorava Bakić.

On je pozvao građane koji su izloženi vređanju ili fizičkim nasrtajima da to odmah prijave policiji, „koja će preduzeti adekvatne mere da se suzbije nasilje i zaustavi maltretiranje građana“.

„Nećemo dozvoliti da naš uređen i miran grad postane poligon za iživljavanje marginalnih grupa i nasilnika nad običnim građanima, sveštenim licima, predstavnicima medija ili bilo kim drugim“, naveo je gradonačelnik.

DS Subotica: Tužno je gledati sveštenika kako brani uništavanje Srbije po nalogu SNS-a

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici reagovao je na dešavanja tokom protesta u ovom gradu i podsetio da su građani u subotu bili svedoci pokušaja da se automobilima uleće u masu, da se demonstranti provociraju i snimaju.

Oni su optužili šefa kabineta, Savu Stambolića, da je u ovome prednjačio i da je „pisac svih saopštenja i udvoričkih pisama vrhu režima koja se šalju iz Gradske kuće“.

„Nije, međutim, gospodinu Savi Stamboliću, bilo dovoljno da sam snima i provocira, nego je ove subote na okupljene građane poslao ’člana svoje porodice’ i to, na žalost, svešteno lice, da automobilom probija blokadu i vređa okupljene“, tvrde u DS-u.

Dodaju da je to bila tužna scena, neprimerena sveštenom licu, „pa makar mu zet bio i Sava Stambolić“.

„Tužno je bilo gledati sveštenika kako brani uništavanje Srbije po nalogu SNS-ovog režima. Nije SNS zatrovao i zagadio samo prirodu, reke, jezera, zemlju Srbije, nego je, još gore, zatrovao i i odnose među ljudima, uništavajući i poslednje tragove čovečnosti“, ocenjuju u ovoj stranci.

Iako je preko noći odustao od nekih zakonskih predloga, režim SNS-a i dalje istrajava u nameri da Srbiju pretvori u devastiranu koloniju, navode u DS i upozoravaju da će rudna bogatstva biti eksploatisana od strane multinacionalnih kompanija, za bednu naknadu, i uz nesagledive i nepopravljive posledice po zemlju, vodu i vazduh Srbije.

„Narod Srbije je ustao u zaštitu svoje zemlje. U zaštitu doline Jadra, Cera, Kolubare, Drine, jer režim SNS-a nije odustao od namere da kompaniji „Rio Tinto“, koja je svuda u svetu ostavljala pustoš za sobom, da pravo na eksploataciju rude jadarit iz koje se agresivnim hemijskim postupcima izdvaja litijum, trujući pritom i vodu i vazduh i zemlju“, smatraju u DS-u.

Podsećaju da su Subotičani ove i prošle subote, kao vid nepristajanja na uništavanje svoje zemlje, pribegli legitimnom vidu ispoljavanja građanske neposlušnosti, jednosatnim blokadama saobraćajnica.

„Režim je na to odgovorio bagerima i nasilnicima sa šipkama, provokacijama i nasilnim pokušajima probijanja blokada i ozleđivanjem mirnih protestanata“, ocenjuju u DS-u.

PGS: Gradonačelnik demonstrante naziva agresivnom nasilnom manjinom

Pokret građanske Subotice (PGS) naveo je danas da je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić reakcijom na verbalni incident, koji se dogodio u subotu na protestima, između demonstranata i lokalnog sveštenika, „samo ponovo pokazao pravo lice aktuelne gradske vlasti”.

„Bakić je jedan broj građana Subotice nazvao ostrašćenim i agresivnim pojedincima, nasilnom manjinom, čime šalje jasnu i nedvosmislenu poruku da on nije gradonačelnik svih Subotičana nego trbuhozborac vladajuće partije”, smatraju u PGS-u.

Dodaju da ide i korak dalje u podeli građana i da poziva ljude, da policiji prijave one koji blokiraju puteve, „koji protestuju protiv rasprodaje naše imovine i zagađenja naše okoline”.

„Time gradonačelnik šalje veoma opasnu poruku: on hoće da posvađa građane ovog grada, tako što inicira da komšije, sugrađani prijavljuju policiji jedni druge”, ocenjuju u PGS-u.

Ova odbornička grupa u Skupštini grada Subotice pozvala je sve Subotičane da se u što većem broju priključe protestima i da zajednički zaustave pomahnitalu vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari