Zašto Gradska izborna komisija u Čačku još ne saopštava konačne izborne rezultate, dok opozicija najavljuje krivične prijave? 1Nikad tanja vlast, skupljena s koca i konopca -Pavle Jelesijević Foto: GG ProBudimo Čačak

Nakon lokalnih izbora u Čačku i vlast i opozicija progasile su pobedu. Tamošnja opozicija, poput one u Nišu vodi pravnu borbu za izborne rezultate, kako bi dokazali da vlast nema većinu u tom gradu. Pišu se žalbe i krivične prijave, a za sve to vreme Gradska izborna komisija ćuti i još ne saopštava konačne izborne rezultate.

Boško Obradović, član Dveri, tvrdi za Danas da konačni rezultati lokalnih izbora u Čačku još uvek nisu poznati, niti se mogu utvrditi s obzirom da Gradska izborna komisija krije dokaze o izbornoj krađi koje je opozicija pronašla tokom uvida u kompletan birački materijal sa 104 biračka mesta.

Zašto Gradska izborna komisija u Čačku još ne saopštava konačne izborne rezultate, dok opozicija najavljuje krivične prijave? 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Nakon kontrole biračkog materijala od strane ovlašćenih predstavnika svih pet opozicionih izbornih listi pronađene su brojne izborne nepravilnosti koje menjanju konačni izborni rezultat u korist ujedinjene opozicije. Prema tom uvidu Ruska stranka nije prešla manjinski cenzus, SNS je izgubila većinu u Čačku i ujedinjena opozicija je pobedila“, navodi Obradović.

Prema njegovim rečima sve ovo su utvrdili i evidentirali predstavnici gradske uprave, koji su prisustvovali kontroli i pisali stenogramske beleške, a na osnovu lične potvrde ostvarenog uvida od strane predstavnika opozicije.

„Međutim, već više od deset dana načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojša Bežanić krije ove službene beleške u kojima su evidentirane sve izborne nepravilnosti i odbija da ih preda Gradskoj izbornoj komisiji. U toku je pisanje krivične prijave protiv njega i predsednika Gradske izborne komisije Ljiljane Stanišić, a biće predata i žalba Višem sudu od koga očekujemo da načelniku Bežaniću naloži da dostavi službene beleške bez kojih nije moguće utvrditi konačne izbore rezultate“, ističe nekadašnji lider i osnivač Dveri.

On dodaje da su svih pet izbornih listi opozicije u Čačku jedinstvene u borbi da se zaštiti izborna volja Čačana i traže od SNS da prizna izborni poraz i mirno primopreda lokalnu vlast u Čačku.

Vesnu Jerotijević sa liste ProBudimo Čačak kaže za Danas da su opozicione liste tražile uvid u izborni materijal i da je GIK dozvolila uvid, ali uz zabranu vođenja beleški, fotografisanja, zapisivanja…

„Određeno je nekoliko opštinskih službenika koji su zapisivali prigovore prilikom uvida u izborni materijal, ali je načelnik gradske uprave za opšte poslove odbio da zabeleške o zatečenom stanju u džakovima sa materijalom sa biračkih mesta unese u Izveštaj za GIK. Tri od osam žalbi koje je opozicija dostavila Višem sudu u Čačku, sud je usvojio i naložio GIK-u da ih ponovo razmotri, ali GIK je većinom glasova ta rešenja suda odbio“, kaže za Danas Jerotijević.

I ona ponavlja da opozicija priprema krivične prijave protiv predsednice GIK Ljiljane Stanišić, načelnika Gradske uprave za opšte poslove Nebojše Bežanića, a možda i protiv sekretara GIK Vladimira Romandića zbog nezakonitog postupanja u GIK.

Na pitanje može li se, ipak, nazreti šta će biti konačni ishod izbora u Čačku i kad bi mogla da usledi konstitutivna sednica lokalnog parlamenta, ona kaže da dok GIK ne izađe sa konačnim rezultatima, a verovatno će to biti rezultati koji su prethodno proglašeni kao preliminarni, neće biti konstitutivne sednice.

„U kuloarima se čuje da unutar naprednjaka traju sporenja ko će biti gradonačelnik u narednom mandatu, pa i po tom osnovu se ne žuri sa konstitutivnom sednicom“, napominje Jerotijević.

I Velimir Ilić, lider Nove Srbije koji je na lokalnim izborima izašao na listi „Svi za Čačak“ kaže za Danas da je opozicija nesumnjivo pobedila u Čačku.

Napominje da je uvidom u izborni materijal utvrđeno da „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“, nije prešla cenzus, čime se dolazi do podatka da su opozicione liste u zbiru osvojile veći broj glasova od liste SNS-a.

„Ruska stranka navodno je prešla cenzus sa 0,5 odsto, a uočeno je uvidom u materijal da je nekoliko nevažećih listića ubačeno u evidenciju glasova za Rusku stranku, čime je ukupan zbir glasova za ovu listu nezakonito uvećan.

Uostalom, kaže, na svakom biračkom mestu je bilo nepravilnosti, među nevažećim listićima pronađeni su važeći listići i to u najvećem broju za opozicione izborne liste. Potvrde sa terena (za glasanje van biračkog mesta) nisu bile potpisane od strane birača, ili od strane predsednika biračkog odbora, što je obavezno po zakonu, a primećeno je da su potpisi birača identični i pisani istom rukom na većem broju potvrda za glasanje van biračkog mesta.

Zašto Gradska izborna komisija u Čačku još ne saopštava konačne izborne rezultate, dok opozicija najavljuje krivične prijave? 3
foto Miroslav Dragojević

„Uz sve manipulacije i krađe i uložen novac u kampanju, jasno je da Čačani ne žele Vučića i naprednjake na vlasti. zato bi najbolje bilo da se izbori ponište i raspišu novi „, napominje Ilić.

Prema preliminarnim podacima GIK-a vladajuća stranka imala je 23.142 glasa, a opozicija 21.981. Bilo je i 988 nevažećih listića (2,15%). Lista koalicije okupljene oko SNS osvojila je jedva 50,25 odsto glasova, lista okupljena oko advokata Ivana Ćalovića 15,5 odsto ili 12 mandata, „Probudimo Čačak“ 13,36 ili deset madnata. Lista „Svi za Čačak“ 6,26 odsto ili četiri mandata, Čačak protiv nasilja 6,14 i takođe četiri mandata, Dveri 5,72 i četiri mandata, a Ruska stranka 1,6 i jedan mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari