Gradska izborna komisija u Nišu objavila konačne rezultate junskih izbora 1Danijela Milićević: Foto B. Ljubisavljević

Gradska izborna komisija je radila u skladu sa zakonom, a Viši sud je potvrdio da u našem radu nije bilo nepravilnosti, rekla je danas predsednica niške GIK Danijela Milićević.

Viši sud u Nišu odbio je u petak 29. juna četiri žalbe grupe građana “Dr Dragan Milić” i dve žalbe koalicije “Biramo Niš”.

Prethodno su „Biramo Niš“ i ova GG podnele 23 prigovora, od kojih su neki i zbog teškog kršenja izbornog procesa, a GIK nije prihvatila u potpunosti nijedan, niti donela odluku o ponavljanju izbora.

GIK je danas saopštila konačne rezultate lokalnih izbora u Nišu, ponavljajući da koalicija oko Srpske napredne stranke ima 30 mandata, njena saveznica Ruska stranka- jedan, a četiri opozicione liste ukupno 30.

Prema ukupnom izveštaju o rezultatima lokalnih izbora u Nišu, opozicija je dobila 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

Predstavnici opozicije su ranije kazali da je opozicija pobedila sa 3332 glasa više.

Predsednica GIK Milićević danas nije konkretno odgovorila na pitanja da li je GIK bila pod bilo kakvim pritiscima, niti na pitanja o ručno prepravljanim zapisnicima.

U ukupnom izveštaju o rezultatima izbora je precizirano da je GG „Dr Dragan Milić“ dobila 16 mandata, koalicija „Biramo Niš“ deset, a koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ po dva mandata.

„Protiv ovog ukupnog izveštaja o rezultatima izbora podnosilac prograšene izborne liste i birači mogu podneti prigovor ili žalbu u roku od 72 časa od objavljivanja ukupnog izvešaja na internet prezentaciji Republičke izborne komisije“, rekla je predsednica GIK Milićević na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, Gradska izborna komisija, ukoliko nema podnetih pravnih sredstava, u roku od sedam dana od objavljivanja na interenet prezentaciji RIK donosi rešenje o dodeli mandata.

„Ukoliko podnesu žalbu mi dajemo odgovor na žalbu u roku od 24 časa. Više nema obraćanja sudu. Nakon toga može da se krene sa konstituisanjem Skupštine grada“, izjavila je Milićević.

Ona je odbila da komentariše krivične prijave koje je opozicija podnela protiv nje i predsednika biračkog odbora.

„Ne bih da komentarišem krivične prijave. Apsolutno su neke neistine iznesene, ali sada ne bi o tome. Ne znam zaista o čemu se govori na televiziji, bavim se isključivo stručnošću, u skladu sa zakonom. Viši sud kao krajnja instanca potvrdio sve naše odluke“, kazala je.

Milićević je negirala da je bilo pritisaka na članove Gradske izborne komisije u donošenju odluka i zapitala zašto bi tih pritisaka uopšte bilo.

Ovo je, dodala je, jako ozbiljan posao gde morate da bude politički neutralni.

„Ono što je meni zanimljivo je to što, kada smo vršili uvid u birački materijal kao petočlana komisija, izveštaje o kontroli zapisnika potpisali su i članovi i ispred opozicionih stranaka, a posle su glasali protiv rešenja po prigovoru“, kazala je Milićević.

Ona je negirala da je bilo prepravljanja glasova u zapisniku sa biračkog mesta broj 10 u opštini Medijana.

„Mi nemamo drugi zapisnik, rešili smo te nedoumice, vršili smo uvid u izborni materijal i apsolutno nikakvih nepravilnosti nije bilo. Taj zapisnik je okačen na internet prezentaciji Republičke izborne komisije. Nema prepravljenog i originalnog“, izjavila je Milićević.

Kako je kazala, zapisnici sa biračkih mesta rade se u šest primeraka, prvi primerak originalni dolazi kod Gradske izborne komisije, drugi je okačen na biračkom mestu, ostala četiri zapisnika dobijaju stranke koje su osvojile najveći broj glasova.

Prema podacima GIK u Nišu je pravo glasa na izborima održanim 2. juna imalo 226.268 građana Niša, a na izbore je izašlo 111.170 birača.

Glasalo je ukupno 111.112 ljudi, broj nevažećih glasačkih listića je 1.875, a nevažećih 109.237.

Predstavnici četiri opozicione izborne liste koje su prešle cenzuz kao validne rezultate izbora smatraju one objavljene u izbornoj noći po kojima je opozicija osvojila 3.332 glasa više od vladajuće koalicije.

Po tim rezultatima koaliciji okupljenoj oko naprednjaka pripada 30 mandata, a opoziciji 31 mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari