Gradska izborna komisija u Novom Sadu odbila prigovor opozicije na konačne rezultate izbora 1Foto: Danas/A. L.

Gradska izborna komisija u Novom Sadu je na 126. sednici održanoj 4. jula, odbila prigovor opozicije na Ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada. „Udruženi za slobodan Novi Sad“ su tražili da se ponište izbori na sva 222 biračka mesta, jer „nisu postojali ni minimalni uslovi za slobodno izjašnjavanje birača“.

– Učesnici na izborima bili su u potpunosti neravnopravni u svim segmentima, a lista označena brojem 1 u zbirnoj izbornoj listi i na glasačkom listiću bila je u potpunosti favorizovana, a njeni predstavnici imali su potpun i odlučujući uticaj u svim organima za sprovođenje izbora, to je rezultiralo kršenjem većeg broja zakona, a naročito zakona o lokalnim izborima – naveli su u svom prigovoru „Udruženi“.

Kako su dalje napisali, sporno je između ostalog bilo i postojanje kol centra na Novosadskom sajmu, paralelni birački spiskovi koje su posedovali stranački kontrolori SNS van bračkog mesta, kupovina glasova, fotografisanje glasačkih listića, pokušaj podmićivanja ali i pretnje članovima biračkog odbora i ucenjivanje radnika javnih preduzeća da glasaju za vladajuću koaliciju.

U prigovoru stoji i da u Novom Sadu nije primenjen izmenjen Zakon o biračkim spiskovima, što izbore čini u potpunosti nezakonitim.

„Mnogim građanima pasivizirana je adresa kako bi bili izbrisani sa biračkog spiska, a na njihova mesta su zauzeli građani iz drugih gradova i opština u Srbiji“, piše u prigovoru.

Iz GIK-a kažuda su 1. jula primili prigovor birača Borislava Novakovića.

Zaključili su i kako su navodi iz prigovora u celosti neosnovani.

Kako piše, koalicija okupljena oko SNS nije imala privilegovan položaj u odnosu na druge liste, kao i da se sve navedene radnje i događaji nisu desili na biračkom mestu ili neposredno ispred njega.

– Na osnovu navedenog, nesumnjivo je da podnosilac prigovora sada na istim razlozima, kao birač, zasniva svoj prigovor, koji razlozi ne mogu biti od uticaja na zakonitost pobijanog Ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za odbornike s obzirom na to da se navedeni razlozi ne tiču tačnosti rezultata navedenih u Ukupnom izveštaju, odnosno njihove istovetnosti sa rezultatima iz zapisnika o radu biračkih odbora i rešenjima o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor odbornika, te je iz istih razloga i zahtev za poništavanje izbora na svim biračkim mestima u Gradu Novom Sadu neosnovan – stoji u zaključku GIK-a.

Opozicija je ranije podnela oko 70 prigovora zbog izbornih nepravilnosti u Novom Sadu, ali su svi odbijeni.

„Udruženi za slobodan Novi Sad“ imaju 72 sata da podnesu žalbu Višem sudu na ovu poslednju odluku GIK-a.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari