Grbović: Da li se okupljamo oko ideje ili zato što je u masi toplije?" 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Za Pokret slobodnih građana, poziv Borisa Tadića da se opozicija ujedini je „sporedna stvar“ u odnosu na to oko koje bi se ideje okupili, ističe u razgovoru za Danas Pavle Grbović, jedini kandidat za predsednika PSG.

„Boris Tadić je pozvao na razgovore, a kakva bi bila njihova eventualna sadržina to još uvek ne znamo. Bavimo se sporednim stvarima u nedostatku one ključne. Potpuno je nevažno da li će se Pera, Mika i Žika udružiti, ujediniti ili objediniti. Nevažno je i ukoliko se to ne dogodi, a najmanje je važno u kojoj bi se to formi ostvarilo. Suština je u sadržaju, da li se okupljamo oko ideje, što bi bilo najbolje, oko cilja ili samo zato što je u masi toplije, iako smrdi. Ovo poslednje mi nije privlačno, ma ko bio u toj masi“, ističe Grbović.

On poziva kolege da svi razgovaraju, saslušaju jedni druge, ali da i ukoliko ne uspeju da se dogovore, da ne prave ratove jedni protiv drugih.

Što se tiče saradnje sa ostalim opozicionim strankama, Grbović je jasan – sa svima koji nisu deo vladajuće koalicije.

„Razgovor je moguć sa svima, osim sa onima koji sarađuju sa SNS-om. Bliža saradnja je moguća sa onima sa kojima delimo vrednosti, ali takve razgovore treba voditi uživo a ne putem medija“, naveo je on.

On ističe i da će zadatak politike koju će voditi, ako bude došao na čelo PSG, biti da ponudi jasnu ideološku poziciju proevropski orijentisanim građanima, sa sposobnošću da se prave kompromisi.

Povodom izbora novog rukovodstva pokreta, Grbović kaže da će ono imati zadatak da Pokretu vrati epitet autentične građanske, demokratske i proevropske organizacije.

„Očekujem da će u njemu biti dosta novih, veoma mladih ljudi koji imaju energije ali i strpljenja za jedan normalan, postepen i dugotrajan rast organizacije. Zaista mislim da je u Srbiji zavladao partijski fašizam i da je ta mašinerija zastrašujuće efikasna i da moramo da probudimo svakog slobodnomislećeg građanina kako bismo sačuvali elementarno dostojanstvo i izborili se za slobodu“, naveo je on.

Na pitanje o tome kako to da je on jedini kandidat, Pavle Grbović kaže da zna da je bilo još zainteresovanih, „pritom ne mislim na Sergeja“, ističe on, ali su verovatno procenili da nemaju podršku članova.

Skupština na kojoj će se odlučivati o novom rukovodstvu PSG zakazana je za 27. septembar. Dosadašnji predsednik pokreta Sergej Trifunović jedan je od kandidata za člana Predsedništva PSG.

Janković: Vučić postao favorit Trampa

Sporazum iz Vašingtona je potez koji je došao kao grom iz vedra neba, ali u spoljnoj politici gromovi iz vedra neba obično nisu najbolji način upravljanja državom, izjavio je FoNetu nekadašnji predsednik PSG Saša Janković, kandidat na predsedničkim izborima 2017.

Prema njegovoj oceni, priroda sastanka u Vašingtonu nije bila namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića da normalizuje ekonomske odnose sa Prištinom, već da on postane favorit američkog predsednika Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari