"Najgore naprednjačke kadrove na najviša mesta": O izboru Grčića, Nedimovića i Lukača na najviše funkcije na lokalu 1foto FoNet/EPS

„Postavljanje lokalnih kabadahija na rukovodeća mesta jedno je od retkih Vučićevih ispunjenih obećanja građanima. Pre nekoliko meseci je jasno rekao da je svestan kakve kadrove gaji njegova stranka, da bez njegovog imena ne vrede ništa i da ukoliko žele da ih ponovo podvali građanima da upropašćavaju njihove živote moraju da nastave da mu budu beskrajno lojalni. Ostala Vučićeva obećanja poput boljeg života, više pravde i jednakosti pred zakonom, više sigurnosti i slobode, čekaju da budu reciklinara za neke naredne izbore“.

Ovako za Danas Pavle Grbović, predsednik i poslanik Pokreta slobodnih građana komentariše izbor nekoliko „lokalnih šerifa“ na rukovodeća mesta u lokalnim samoupravama, nakon junskih izbora.

Milorad Grčić, slika i prilika korupcije i propasti EPS-a, da podsetimo, nagrađen je ovih dana mestom predsednika opštine Obrenovac.

Kada je predsednik Srbije, nakon havarije u EPS-u poručio „Mićo, ti ćeš morati nešto drugo da radiš“, malo ko je verovao da će Vučić za štetu koja se meri milijardama evra nagraditi Milorada Grčića odgovornim mestom predsednika opštine Obrenovac. Ali Grčić nije jedini.

Za uništavanje Fudbalskog saveza Srbije, petostruko povećanje količine dozvoljenog kancerogenog aflatoksina u mleku, ali srozavanje i poljoprivrede nagrađen je i Branislav Nedimović mestom prvog čoveka Sremske Mitrovice.

"Najgore naprednjačke kadrove na najviša mesta": O izboru Grčića, Nedimovića i Lukača na najviše funkcije na lokalu 2
Foto: Printscreen/Youtube/TV Kikinda

Mestom gradonačelnika Kikinde nagrađan je ponovo i Nikola Lukač valjda zato što je nedavno onemogućio održavanje 18. festivala kratke priče “Kikinda short” u bašti kikindske Narodne biblioteke “Jovan Popović” na kome su svoje kolumne uživo ili preko video linka trebali da čitaju Dejan Atanacković, Mirjana Đurđević, Tomislav Marković, Edi Matić, Dragoljub Draža Petrović, Đerđ Serbhorvat, Marko Šelić Marčelo, Dragan Velikić, Marko Vidojković. Lukač jekao razlog zabrane kuluturnog festivala naveo to što „gosti ne poštuju njega, njegov grad, njegovu državu i predsednika.

Iako je javnosti teško shvatljiva naprednjačka logika u izboru kadrova, naročito nakon javne Vučićeve poruke da su njegovi kadrovi niko i ništa bez njega, Dragomir Anđelković, politički analitičar, objašnjava da Vučićevu logiku treba tražiti u Staljinovoj tehnologiji vlasti.

Ona je podrazumevala izbor moralno sakatih kadrova.

„Sve autokrate vole da ih takva ljudi služe, jer su spremni bilo šta da urade po nalogu gospodara. Jasno je onda da imaju i mnogo putera na glavi, jer ako su za drugog gotovi da deluju bez moralnih ograničenja, tim pre to rade i za sebe ako im vrhovni šef dopusti. Tamo gde su prisutna ideološka ograničenja kao u slučaju staljinističkog sistema, obično je prostor bio limitiran za lične zloupotrebe koliko god da su svi zločini bili dopušteni u ime ideološke pravovernosti“, navodi Anđelković.

On dodaje da je u kartel režima, kao što je naš, nasuprot tome, mnogo veći prostor za lične profite kombinacije.

„Zato SNS kadrovi deluju kao da su proizvedeni u fabrici putera“, ocenjuje sagovornik Danasa.

Natalija Stojmenović, šefica odborničke grupe Zeleno-levpg fronta u Skupštini Beograda dodaje da se u SNS-u korupcionaške afera nagrađuju.

„Tako je opet nagrađen i Grčić koji je građane ove države svojim neznanjem i lopovlukom oštetio za više stotina miliona evra. Zamislite da taj čovek sada treba da reši zagađenje u Obrenovcu, ili izgradnju nasipa za odbranu od poplava, ili da poveća broj vozila hitne pomoći, jer ova opština ima samo jedno vozilo za ceo Obrenovac. Ja sam sigurna da on te probleme neće rešiti, već će samo stvarati nove, a našim građanima će ostati posledice koje SNS pravi svojim partijskim udomljavanjima. Svima njima je jedini cilj da novac građana prebace u privatni džep ostavljajući za sobom ogromnu štetu.napominje Stojmenović.

A Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde smatra da je Milorad Grčić sinonim svega što je uradio SNS.

„Čovek koji je jedva završio srednju školu postavljen je kao stranački poslušnik na čelo najveće srpske kompanije. Iza njega je ostala pustoš. Kolubara uništena, EPS devastiran i opljačkan. Umesto da krivično odgovara za milijarde evra štete koja je naneta ovom preduzeću, Vučić i SNS ga nagrađuju i postavljaju ga na mesto predsednika opštine Obrenovac. Čoveku bez znanja i obrazovanja, koji bi i kliker pokvario, na upravljanje daju opštinu koja raspolaže sa najvećim budžetom od svih beogradskih opština“, napominje Popovićeva.

Prema njenim rečima, ova odluka je vrhunac apsurda i jasno pokazuje da SNS nema ni kapaciteta ni odgovornosti da vodi grad.

“ Grčić nije samo simbol nesposobnosti, već i korupcije i neodgovornosti, lokalni šerif koji se za sve pita, bez čije dozvole kako kažu Obrenovčani, niko ne može da se zaposli u nekom javnom preduzeću. Dok se Šapić i Vesić svađaju „ko je jači“ građani se zanemaruju, a opštine su postale mesto za uhlebljenje istrošenih, loših ali lojalnih kadrova i dokazanih uništitelja“, ocenjuje predsednica beogradskog odbora SSP-a..“ –

"Najgore naprednjačke kadrove na najviša mesta": O izboru Grčića, Nedimovića i Lukača na najviše funkcije na lokalu 3
Printskrin Tviter/Miroslav Čučković

Na pitanje šta je cilj tako loše naprednjačke politike u odabiru kadrova, Miloš Pavović, funkcioner i odbornik Narodnog poketa Srbije kaže da se takva kadrovska politika vrha državne vlasti sprovodi isključivo iz dva razloga.

Prvi razlog je uništavanje javnih preduzeća sa ciljem njihove lakše privatizacije. Namerno se postavljaju kadrovi koji sprovode nestručno ali i nedomaćinsko poslovanje.

„Dobijamo loše poslovne rezultate javnih preduzeća i sve veće gubitke iz godine u godinu, a kvalitet usluge koja ta preduzeća pružaju građanima je sve lošiji i lošiji, što možemo videti na primeru sada već EPS AD u Srbiji, ili vodovoda i kanalizacije odnosno gradskog saobraćajnog preduzeca u Beogradu. Drugi razlog je da politiku uništavanja javnih preduzeća mogu da sprovode samo nestručni kadrovi koji potpisuju ono što svako normalan i stručan ne bi potpisao. To su tzv. kaskaderi spremni da za ličnu korist i bogaćenje potpišu bilo šta ne razmišljajuci o tome šta rade i kakve posledice to prouzrokuje“, navodi Pavlović.

I kako navode naši sagovornici kada takvi naprednjački kadrovi „završe od njih očekivani posao“, onda im se poveravaju nove i nove funkcije, kao nagrada.

„Izbori u Srbiji su se pretvorili u lutriju, ne zna se šta ćete dobiti, dok se ne proglase rezultati. Glasate za Vučića koji nije kandidat, a dobijete Grčića iz “mišje rupe”. Glasate za Vučića a dobijete njegov kadar sa nadimkom Balvan. Glasate da vam bude bolje, a oni rade da jedino njima bude bolje. Kada glasaju za Vučića građani ne biraju svoje predstavnike, oni biraju njegove poslušnike, one koji će raditi u njegovom, a ne u javnom interesu“, objašnjava Zoram Lutovac, predsednik i poslanik Demokratske stranke.

"Najgore naprednjačke kadrove na najviša mesta": O izboru Grčića, Nedimovića i Lukača na najviše funkcije na lokalu 4
Branislav Nedimović Foto: PKS

On napominje da Vučić poslušnike bira tako da nemaju integritet i lični kredibilitet, a pri tome “imaju putera na glavi” – ogrešili su se o zakon, ili moral i laki su za kontrolu. Takvi su najbolji poslušnici.

„Ovo je začarani krug koji obesmišljava izbore i politički život. Ovo se mora pod hitno menjati u sklopu redefinisanja izbornog sistema i izbornih uslova, ocenjuje Lutovac, dok Vojislav Mihailović, predsednik i poslanik POKS-a poručuje da je pravde u Srbiji, Milenko Grčić i Branislav Nedimović bi, nakon što su uništili EPS, Fudbalski savez Srbije i poljoprivredu, bili sklonjeni iz javnog života umesto što postaju gradonačelnici Obrenovca i Sremske Mitrovice.

„To je kadrovska politika SNS koja glasi – najgore na najviša mesta kako bi onaj na vrhu delovao što bolje.To je politika šminkanja Aleksandra Vučića koja će uništiti Srbiju“, zaključuje Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari