Grčki ministar odbrane u razgovoru sa srpskim pozvao na deeskalaciju sukoba na Kosovu 1Foto: Shutterstock

Ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je danas u okviru zvanične posete Kipru sa ministrom odbrane te države Mihalisom Jorgalasom koji je pozvao na deeskalaciju na severu Kosova i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Jorgalas je izjavio da će razgovori sa Vučevićem produbiti odbrambenu i vojnu saradnju dve države u bliskoj budućnosti i istakao njihove dugotrajne i jake veze prijateljstva i saradnje, saopštilo je ministarstvo odrane Srbije.

„Imali smo veoma sadržajan dijalog o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, od naše bilateralne saradnje do relevantnih regionalnih, bezbednosnih pitanja, uključujući bezbednosnu situaciju na Kipru i na Zapadnom Balkanu“ rekao je on.

Jorgalas je dodao da ga je Vučević informisao o najnovijim dešavanjima na severu Kosova i da su nedavni sukobi građana sa policijom „izvor velike zabrinutosti“.

„Pozivamo na deeskalaciju i nastavak učešća u konstruktivnom dijalogu predvođenom od strane Evropske unije. Dozvolite mi da istaknem da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova“, rekao je on i dodao da su principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta neotuđivi i neosporni.

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj Nacionalne garde Kipra i intoniranje himni, usledio je razgovor ministara Vučevića i Jorgalasa, a zatim i sastanak delegacija koje predvode. Dočeku i sastancima prisustvovao je i komandant Nacionalne garde Kipra general-potpukovnik Demokrit Zervakis.

„Tokom današnjih razgovora imali smo priliku da razmenimo gledišta u vezi sa aktuelnim bezbednosnim pitanjima u Evropi i svetu, a naročito o našoj pokrajini Kosovu, Kipru i Bliskom istoku “ istakao je ministar Vučević i dodao da je na sastanku bilo reči i o implikacijama sukoba između Rusije i Ukrajine na bezbednosnu situaciju u ovom delu sveta.

On je rekao da je nivo saradnje u oblasti odbrane dve zemlje na visokom nivou, ali i da vidi prostor za njeno dalje unapređenje u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari