Ričard GrenelFoto: FoNet/ Zoran Mrđa

Specijalni izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel uputio je kritiku na račun senatora Krisa Marfija zbog sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali i na račun Agencije SAD za međunarodni razvoj Usaid, koja je danas dodelila Kosovu oko 3,5 miliona dolara pomoći, bez obzira na to što Priština nastavlja sa jednostranim potezima koji destabilizuju region.

Grenel je na društvenoj mreži „X“ ukazao da je čitav svet osudio Kurtijeve jednostrane akcije koje destabilizuju region.

„Svi – Nato, Nemci, Francuzi, EU, Trampova administracija i Bajdenova administracija – jasno su stavili do znanja da Aljbin Kurti pravi probleme“, naveo je Grenel.

Govoreći o bespovratnoj pomoći Kosovu od strane Usaida, Grenel je istakao da je reč o „čistoj korupciji“.

Upitao je da li to znači da SAD finansiraju „Kurtijeve jednostrane i opasne akcije“.

„Upravo ste osuđivali kosovsko rukovodstvo i Aljbina Kurtija zbog njegovih opasnih jednostranih postupaka. Sada finansirate njegove opasne jednostrane akcije? Da li je ovo isplata za Kurtija koji prisustvuje konvenciji demokrata? Pozivam generalnog inspektora Stejt departmenta da ispita ovaj grant i njegovo vreme“, poručio je Grenel.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari