Ričard GrenelFoto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nekadašnji izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel odgovorio je bivšoj ministarki spoljnih poslova Kosova Meljizi Haradinaj-Stubli zbog optužbi na račun Zapada zbog dešavanja u Banjskoj, poručivši joj da nije dobra ideja da „ujeda ruku koja ih hrani decenijama“.

Onima koji njega optužuju da ga Srbija plaća, Grenel je poručio da je plasiranje lažnih vesti umesto debate o politici – obeležje Kurtijeve vlade, prenosi Kosovo online.

Grenel je na društvenoj mreži „X“ naveo da je međunarodna zajednica poručila kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju 3. juna da prestane sa jednostranim potezima, da raspiše izbore i formira Zajednicu srpskih opština.


„Da li krivite zapad? Nije dobra ideja da ujedate ruku koja vas hrani decenijama. Istina je da je međunarodna zajednica poručila Kurtiju 3. juna da prestane sa jednostranim potezima, raspiše izbore i formira Zajednicu. Nije progovorio. I to je istina“, naveo je Grenel.

Haradinaj – Stubla je, takođe, na društvenoj mreži „X“ navela da sumnja da je direktor BIA „Aleksandar Vulin orkestrirao teroristički napad na Kosovu preko Milana Radojičića, s pokušajem amnestije predsednika Vučića, predstavlja novi opasan sloj srpskog sramnog smirivanja koje koristi Zapad“.

„Zatvarati oči pred istinom je kao da pokušavate da izlečite leukemiju pijavicama“, napisala je ona.

Odgovarajući onima koji ga optužuju da ga Srbija plaća, Grenel navodi da je isticanje lažnih vesti umesto debate o politici – obeležje Kurtijeve vlade.

„Šta kažete celoj međunarodnoj zajednici koja je 3. juna jasno stavila do znanja da Kurti svojim jednostranim delovanjem podstiče krizu? Da li svi rade za Srbiju ili grešite? Otputovao sam na sever Kosova da se založim za oslobađanje albanskih policajaca. Pritiskam obe strane da sprovedu ranije dogovore – kao što su izbori i formiranje Zajednice srpskih opština. Kurti i Vjosa Osmani to nisu uradili“, naveo je Grenel na društvenoj mreži „X“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari