Grlić Radman: Srbija treba da se uzdrži od bilo kakvih provokacija 1Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je povodom reakcija iz Beograda na najnovije napade na Srbe u Hrvatskoj da Srbija treba da se suoči sa svojim prioritetima i uzdrži se od bilo kakvih provokacija.

„Mislim da Srbija treba da se suoči sa svojim prioritetima i uspostavi dobrosusedske odnose jer je Hrvatska partner, i da se uzdrži od bilo kakvih provokacija. Hrvatska je ozbiljna zemlja članica EU i faktor stabilnosti“, rekao je Grlić Radman novinarima na pitanje da prokomentariše izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, prenosi regionalna televizija N1.

Dačić je u nedelju optužio hrvatske vlasti da stvaraju antisrpsko raspoloženje u toj zemlji koje rezultira napadima na pripadnike srpske manjine i ocenio da licemerno zvuče njihova zalaganja za prava Hrvata u Srbiji kada se Srbi napadaju zato što gledaju utakmicu Crvene zvezde.

Šef srpske diplomatije je time reagovao na saopštenje ministarstva spoljnih poslova Hrvatske koje je u nedelju kao krajnje neprihvatljivu ocenilo izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom najnovijih napada na Srbe u Hrvatskoj. Hrvatsko ministarstvo je navelo da je Vučić tom izjavom „opravdao oružanu pobunu“ hrvatskih Srba početkom devedesetih, čiji je cilj, kako se navodi, bilo rušenje ustavnopravnog poretka Hrvatske.

Grlić Radman je danas rekao i da srpski zvaničnici tim izjavama žele da skrenu fokus Hrvatske s predsedvanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine.

„To je skretanje Hrvatske s fokusa, evropskog puta, agende predsedavanjem Evropskom unijom“, naveo je.

Upitan da li će njegovo ministarstvo preduzimati dalje korake, Grlić Radman je danas rekao da su „reagovali saopštenjem“.

„Idemo dalje, imamo evropski put, imamo puno posla oko predsedavanja“, dodao je šef hrvatske diplomatije.

On je ocenio da izjave predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca „ne doprinose stabilizaciji“.

„Svakako da ne doprinosi stabilizaciji. Takve tenzije su nepotrebne i mislim da je Hrvatska kao međunarodno priznata država nastala zaslugom hrvatskih branitelja i pobedom“, rekao je Grlić Radman.

Pupovac je u subotu, povodom najnovijih napada na Srbe kod Knina, rekao da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije i da situacija po pitanju međuetničke tolerancije u toj zemlji nije dobra.

U mestu Uzdolje i selu Đevrske kod Knina u sredu uveče su napadnuti gosti kafića, pripadnici srpske nacionalnosti, koji su gledali utakmicu švajcarskog tima Jang bojs i beogradske Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari