Grupa građana "Probudimo Čačak" protiv izgradnje spalionice smeća u tom gradu 1Foto: Z. S. M.

Opoziciona Grupa građana „Probudimo Čačak“ saopštila je danas da se protivi izgradnji spalionice smeća u tom gradu, koju je najavio gradonačelnik Milun Tododrović, a koja je po njihovim rečima ekstremno skupa i nepotrebna.

„I parlamentarno i vanparlamentarno radićemo protiv gradnje spalionice smeća i pozivamo sve ekološke organizacije na zajedničko vanparlamentarno delovanje protiv te gradnje“, navodi se u saopštenju grupe građana koja je na lokalnim izborima osvojila 10, od ukupno 74 odbornička mandata u lokalnoj Skupštini.

Ta grupa građana navodi da je Čačak uložio veliki novac u izgradnju regionalne deponije „Duboko“ u Užicu i postao najveći deoničar među devet lokalnih samouprava koje su osnivači te deponije.

„Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je iz samo njemu poznatih razloga povukao Čačak iz organa upravljanja deponijom ‘Duboko’, pa su tako sada predstavnici Užica na čelnim mestima direktora i predsednika Nadzornog odbora“, navodi se u saopštenju.

Posle višednevnog požara na deponiji „Duboko“ u Užicu, koji se dogodio u maju, resorno Ministarstvo zatvorilo je deponiju za odlaganje smeća iz drugih gradova.

Od tada komunlni otpad iz Čačka odvožen je najpre na deponiju u Kraljevu, a posle na deponiju u Kniću, a gradonačelnik Čačka najavio je da će uskoro biti odvožen na deponiju u Kragujevcu.

Oko 4.800 tona komunalnog otpada više dana se nalazi na transfer stanici i na njenom obodu u čačanskom naselju Prelići, zbog čega je opoziciona koalicija „Svi za Čačak“ upozorila da gradu preti ekološka katastrofa.

Gradonačelnik Čačka Todorović je rekao u obraćanju medijima pre nekoliko dana da bi trajno rešenje problema sa komunalnim otpadom sa teritorije Čačka bila izgradnja spalionice „po uzoru na neke evropske gradove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari