Grupa ruskih antiratnih aktivista uputila pismo Gašiću i Vulinu 1Foto: Printscreen/N1

Rusko demokratsko društvo uputilo je pismo ministru unutrašnjih poslova Srbije Bratislavu Gašiću i šefu Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu sa pitanjem koje aktivnosti te organizacije predstavljaju rizik po bezbednost Srbije.

U pismu se navodi da je 13. jula osnivaču Ruskog demokratskog društva Pjotru Nikitinu bio zabranjen ulaz u Srbiju.

Tvrdi se da je 25. jula drugom osnivaču te organizacje Vladimiru Volohonskom odbijen zahtev za produženje privremenog boravka u Srbiji po osnovu zaposlenja.

Konstatuje se da je obe odluke donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a usled procene BIA da njihov boravak u Srbiji predstavlja rizik po bezbednost zemlje.

Navodi se da se Nikitin doselio u Srbiju 2016. iz porodičnih razloga, a Volohonski prošle godine, pošto su mu u Rusiji zapretili krivičnim gonjenjem zbog antiratnih i opozicionih stavova.

Rusko demokratsko društvo ujedinjuje ruske emigrante u Srbiji koji su protiv rata u Ukrajini i vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina i da su od 2022. organizovali niz prijavljenih skupova podrške Ukrajini, ruskim političkikm zatvorenicima, ali i učestvovali u kampanja prikupljanja humanitarne pomoći, konstatuje se u saopštenju.

U pismu se navodi da Rusko demokratsko društvo organizuju kulturne, zabavne i edukativne događaje za Ruse u Srbiji i da su učestvovali u akcijama čišćenja i davali krv za žrtve posle tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

S obzirom na veliku pravnu nesigurnost u kakvoj se nakon odluka u slučajevima Nikitin i Volohonski nalaze svi osnivači i aktivisti udruženja, kao i svi ruskojezični protivnici agresije u Ukrajini i diktaturi Putina, molimo vas da precizirate koje od navedenih aktivnosti predstavljaju rizik po bezbednost Srbije, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari