Visoki ruski zvaničnik u poseti Beogradu, sreo se sa Vučićem i Dačićem 1foto FoNet/Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom sa kojim je, kako je ocenio, imao „dobar razgovor“, preneli su ruski mediji.

„Još jednom sam izrazio zahvalnost Rusiji na podršci koju je pružila Srbiji po pitanju Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i posebno za podršku teritorijalnom integritetu Srbije u skladu sa Poveljom UN. Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocenili ih kao vrlo dobre“, naveo je Vučić na svom Instagram nalogu.

Gruško se nalazi u dvodnevnoj poseti Beogradu, gde se susreo sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom i ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Nenadom Popovićem.

Ministar Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Gruško razgovarali su juče i o aktuelnim bezbednosnim pitanjima.

Dačić je istakao da je bezbednost svih građana Srbije, kao i svih diplomatsko-konzularnih predstavništva u našoj zemlji prioritet rada Ministarstva unutrašnjih poslova i da će im Srbija osigurati bezbednost.

Gruško je izrazio je punu podršku Republici Srbiji u očuvanju stabilnosti i bezbednosti i naglasio važnost inicijativa u suzbijanju terorizma, organizovanog i svih drugih vidova kriminala, ali i potrebu za kontinuiranom koordinacijom nadležnih bezbednosnih institucija.

Sagovornici su se složili da su dijalog i saradnja ključni u rešavanju svih izazova koji stoje pred globalnom zajednicom.

Podsetimo, poseta Gruška Beogradu prvukla je veliku pažnju javnosti u oktobru 2022. godine, šest meseci nakon ruske invazije na Ukrajinu. Tradicionalno ruski i srpski zvaničnici imaju intenzivne susrete i zajedničke manifestacije u oktobru, kada se obeležava zajednička pobeda u Drugom svetkom ratu, međutim 2022. godine poseta Gruška nije zvanično objavljena na sajtu predsednika Srbije, što je izazvalo spekulacije da je održana u tajnosti kako se ne bi iritirao Zapad. Srbija, kao što je poznato, je jedna od retkih država u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari