Gutereš uoči sednice Saveta bezbednosti: Napeto na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je u svom izveštaju, uoči sednice Saveta bezbednosti posvećene radu misije UNMIK 30. oktobra, da je postignut mali napredak u primeni sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, ali da je atmosfera na severu Kosova i dalje napeta i da postoji potencijal za eskalaciju.

Kosovske vlasti preduzele su niz radnji koje su uticale na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih nevećinskih zajednica, dodaje se u izveštaju, u kome se navodi da je Priština te poteze pravdala uspostavljanjem vladaviNe prava, bez namere da targetiraju kosovske Srbe.

Gutereš, međutim, ukazuje da svaki put kada su kosovske vlasti sprovele meru koja nije bila
dogovorena sa predstavnicima kosovskih Srba i u dijalogu Beograda i Prištine, smatralo se da je ona uperena protiv srpske zajednice.

Kosovske vlasti zatvorile su brojne institucije koje je financirala Srbija i izrazile nameru ponovnog otvaranja glavnog mosta u Mitrovici za saobraćaj, što je sporno pitanje za Beograd i kosovske Srbe, ukazuje se u izveštaju koji je upućen 14. oktobra.

Gutereš upozorava da je atmosfera na severu Kosovu i dalje je napeta, a potencijal za eskalaciju i dalje postoji.

Pozivam strane da ponovno potvrde svoju predanost dijalogu uz posredovanje Europske unije i da u potpunosti sprovedu postojeće sporazume. Jednostrane radnje, uključujući zatvaranje institucija koje finansira Srbija i korake prema ponovnom otvaranju mosta u Mitrovici, kao i ograničenja za srpsku robu i primenu nove regulative valute, pojačavaju napetosti i narušavaju poverenje među zajednicama i institucija, poručio je Gutereš.

Gutereš je ocenio da je od ključne važnosti da postupci političkih vođa odražavaju predanost rešavanju potreba i prava svih zajednica.

U izveštaju, generalni sekretar UN podseća i na ozbiljan bezbednosni incident u Banjskoj 24. septembra 2023. godine, zbog čega naglašava hitnu potrebu da sve strane sarađuju u potrazi za pravdom.

Transparentno i efikasno rešavanje takvih incidenata ključno je za vraćanje poverenja i obezbeđivanje dugoročne stabilnosti, smatra on.

Podstičem sve strane da sprovode mere, štite i promovišu poštovanje ljudskih prava, uz istovremeno podržavanje vladavine prava. Ključno je da se primena zakona, posebno u vezi hapšenja, pritvaranja i imovinskih prava, sprovodi uz puno poštovanje pravnog okvira Kosova i međunarodnih standarda ljudskih prava, istakao je Gutereš.

On je pozdravio i službenu registraciju imovine manastira Visoki Dečani, u skladu sa presudom Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine.

Gutereš podseća da se i dalje 1.612 osoba, 263 žene i 1.349 muškaraca, vode kao nestali u sukobima 1998. i 1999. godine na Kosovu.

U kalendaru Saveta bezbednosti UN za 30. oktobar u 11 sati po lokalnom vremenu zakazan je „brifing“, na kojem bi trebalo da se razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari