Hag: Šalja proglašen krivim za ratne zločine, osuđen na 18 godina zatvora 1Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu izrečena je prvostepena presuda bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji, optuženom za zločine nad pritvorenicima u albanskom gradu Kukešu 1999. godine. Šalja je proglašem krivim po tačkama 1, 3 i 4 optužnice (proizvoljno lišenje slobode, mučenje i ubistvo kao ratni zločin). On je osuđen na ukupno 18 godina zatvora.

Kada je u pitanju tačka jedan optužnice, Panel je zaključio da je najmanje 18 lica bilo lišeno slobode od strane pripadnika OVK.

Zatvorenici su bili teško zlostavljeni od strane pripadnika OVK među kojima je bio i Šalja. Kada su u pitanju tačke 2 i 3 optužnice surovo postupanje i mučenje, Panel je zaključio da je sa zatvorenicima surovo postupano, fizički su zlostavljeni i maltretirani.

„Zatvorenike su tukli, neke su sekli noževima, a u neke je i pucano“, pročitao je sudija.

Kada je u pitanju tačka 4, Panel je na osnovu dokaza zaključio da je grupa pripadnika OVK među kojima su bili i Šalja i Krasnići surovo zlostavljali jednog zatvorenika, koji je dan nakon toga preminuo.

Panel je na osnovu dokaza zaključio da je Šalja učestvovao u prebacivanju jednog zatvorenika u Kukeš.

„U dva navrata učestvovao u saslušavanju i zlostavljanju zatvorenika. Šalja je bio prvi koji je počeo da tuče neke zatvorenike. Zatvorenici se sećaju njegove brutalnosti. Dok ga je tukao, Šalja ga je optuživao da je špijun. Potom je terao zatvorenike da tuku jedne druge“, naveo je sudija.

Šalja (61) je, u četiri tačke, bio optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika, kosovskih Albanaca, u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999. godine.

Tužioci su, u završnoj reči u aprilu ove godine, zatražili da Šalja bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora.

Oštru kaznu, kao i novčano obeštećenje za žrtve, zatražio je i zastupnik žrtava koje su učestvovale u procesu. Branioci su, s druge strane, zatražili da sud oslobodi Šalju, tvrdeći da tužioci, tokom suđenja, nisu dokazali njegovu krivicu.

Krivična dela za koja je Šalja optužen kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari