Hajdari: U odnosima Beograda i Prištine trenutno postoji poluanarhija 1Foto: EPA-EFE/ ĐORĐE SAVIĆ

U odnosima Beograda i Prištine trenutno postoji poluanarhija, sve je moguće i svaki dan se menjaju ili krše pravila, a tako se neće stići do toga da oba naroda mogu da nastave sa svojim životima, izjavila je za FoNet novinarka iz Prištine Una Hajdari.

U serijalu razgovora Kosinus, ona je istakla da je sporazum najbolje rešenje za definisanje odnosa Beograda i Prištine. Kao problem vidi to što prištinske vlasti nisu uspele da kreiraju nacionalnu politiku koja bi uključila kosovske Srbe i na taj način rešila dugogodišnje probleme. Ona kompromis nazire u ideji razgraničenja, jer misli da je to opcija koja bi dovela do nekog primirja u odnosima Beograda i Pristine.

„To bi donekle rešilo probleme sa kojima se suočavaju kosovski Srbi“, uverena je Hajdari. Za nju je dijalog bolja opcija od međunarodne konferencije, mada joj se čini da se u dosadašnjem procesu pokazalo da na taj način ne mogu da se reše neka ključna pitanja.

“Možda, ako se uključi strani faktor ili bude postojao veći pritisak stranog faktora u celoj priči, možda se rešavanje problema ubrza”, procenila je Hajdari. Prema njenom mišljenju, članstvo u Ujedinjenim nacijama (UN) nije prioritet i nešto na šta se treba previse fokusirati.

„Ekonomsko i društveno stanje je mnogo bitnije za građane. Ako se postigne kompromis, stolica u UN će biti u drugom planu”, smatra Hajdari. Ona misli da je referendum problematična tema, a za primer uzima iskustvo Severne Makedonije.

“U ovom trenutku referendum ne bi bjio najbolja ideja, jer su strasti sa obe strane na visokom nivou”, ocenila je Hajdari.

Njena želja je da Kosovo više ne bude najveći problem na Balkanu i da se jednom zauvek reše ključna pitanja koja se tiču nezavisnosti i statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari