Bez euforije i bilo kakavog incidenta Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac isticanjem zastave Republike Albanije obeležili su 28. novembar Dan zastave, uz zajedničku ocenu da se „isticanjem zastave ne mogu rešiti mnogobrojni problemi albanske etničke zajednice u ovom regionu“.

– To je dan koji ujedinjuje sve Albance, bez obzira na to da li oni žive u Albaniji, na Kosovu, u Preševskoj dolini, Evropi ili Americi. Današnji dan je simbol Albanaca i zato se slavi i u Bujanovcu, rekao je predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliju, naglašavajući da ne očekuje da će „formiranje Nacionalnog saveta Albanaca uspeti da odmah i u prvom trenutku pokrene mnoga otvorena pitanja“.

Za potpredsednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za tri opštine juga Srbije Simu Gazikalovića, Dan zastave je ove godine „samo pokušaj da se održi ta tradicija proslava iz prethodne tri godine u bujanovačkoj i nekoliko godina više u preševskoj opštini“.

– Bilo je za očekivati, bar sam ja to očekivao, da albanska zastava neće biti isticana na zgradi opštine Bujanovac i zbog toga što je započeo proces formiranja Nacionalnog saveta Albanaca, što znači da će se pravo isticanja zastava i nacionalnih simbola regulisati funkcionisanjem saveta, precizirao je Gazikalović. On je ocenio da je „to što 28.novembar pojedini albanski politički lideri koriste za političke izjave, pre svega namenjeno za stranačku pragmatiku i da će već sledeće godine biti drugačije“.

Narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa Riza Halimi smatra da je u ovom trenutku najvažnije da se u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina sprovede proces pripreme za izbor članova saveta albanske nacionalne manjine, za šta je procedurom predviđeno pravljenje biračkog spiska koji treba da ima najmanje 25.000 birača sa pravom glasa.

– U Bujanovcu u ovom pogledu imamo veće jedinstvo, pa će ovaj proces ići brže, a u Preševu zbog različitih političkih stavova taj proces može da bude sporiji, rekao je Halimi, navodeći očekivanje da njegova partija PDD ima 45 odsto članova Nacionalnog saveta, obrazlažući to činjenicom da PDD ima upravo toliki procenat odbornika u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa. On očekuje da se svi uključe u rad ovog tela.

Demokratska unija doline (DUD) dr Skendera Destanija koja ima pet odbornika u SO Preševo zalaže se za elektorski sistem izbora članova saveta, što po oceni Halimija znači da oni neće biti aktivni u „moblizaciji birača za birački spisak koji mora da se napravi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari