Stav potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića o podeli Kosova je nedosledan i licemeran u kontekstu odnosa Beograda prema EU, a u sadašnjoj fazi pregovora s Prištinom, koji su dogovoreni s Briselom, sasvim sigurno ne doprinosi rešavanju problema, ocenjuje za Danas Riza Haljimi, narodni poslanik Albanaca s juga Srbije.


Ujedno, on upozorava da se takvim izjavama „daje vetar u leđa onim (albanskim) političarima koji se zalažu za pripajanje Bujanovca i Preševa Kosovu ukoliko dođe do njegove podele, a to svakako nije rešenje u onome čemu stremi EU“. „Ukoliko je Dačićeva izjava o potrebi podele Kosova ujedno i stav srpske vlade, a mislim da nije, to bi bilo otvaranje opasne destabilizacije i juga Srbije i Kosova, ali i Makedonije. Takođe, takva poruka ne doprinosi bržim evropskim integracijama Srbije i uspostavljanju dobrosusedskih odnosa u regionu“, smatra Riza Haljimi.

Prema stavu zamenika premijera Srbije i lidera SPS da bi trebalo ići na podelu Kosova, ili na „razgraničenje“, kako se kasnije korigovao, odredila se juče i vlada u Prištini. Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuči upozorio je da Srbija ne može da odlučuje o statusu Kosova, kao ni o pitanjima poput podele, već da to može da učini samo narod Kosova, u saradnji sa EU i Amerikom. Vlada Srbije bi trebalo da se okupi, zauzme jedinstven stav i konačno kaže nama i celom svetu šta želi, istakao je Kuči za prištinske medije.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović ocenio je da pominjanje podele Kosova u Beogradu pokazuje samo nestrpljenje i sklonost ka brzim rešenjima. „Treba biti oprezan, jer to nije državni stav“, kazao je Ivanović za RTS, naglasivši da se državni stavovi moraju kreirati u Vladi i Skupštini Srbije, čemu bi morala da prethodi ozbiljna debata. „Podela nije crtanje nove mape, to su živi ljudi. Južno od Ibra ima 65.000 do 70.000 Srba i veliki broj njih bi se iselio“, ukazao je Ivanović i zaključio da bi podela izazvala novu kolonu izbeglica, za koju Srbija nije spremna.

EU: Za primenu 1244 nadležne UN

Povodom nedavnog zahteva vlasti iz Prištine Briselu da EU izbaci iz upotrebe Rezoluciju 1244 SB UN svaki put kada se ona odnosi na Kosovo, u Kancelariji specijalnog predstavnika EU na Kosovu našem listu juče je rečeno da je „to stvar SB UN, a ne Unije“. Ovaj zahtev je predsednik Kosova Atifete Jahjaga predala krajem prošle nedelje novom specijalnom predstavniku EU na Kosovu Fernandu Đentiliniju. J. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari