Han: Nema razloga da evrointegracije Srbije budu zaustavljene zbog zastoja u dijalogu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je u Beogradu da mu je žao što je dijalog Beograda i Prištine u zastoju, ali da to nije razlog za zaustavljanje procesa evrointegracija Srbije.

„Izuzetno mi je žao što je dijalog zaustavljen, to nije dobro. Nema razloga i bila bi greška da se sve zaustavi samo zato što je dijalog u zastoju“, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Han je kazao da su u toku pripreme za otvaranje još jednog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i da na tome svakodnevno rade ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i njen tim.

„Ministarka Joksimović se maksimalno trudi da pogura administraciju i postigne napredak kako bi sve u odredjenom trenutku bilo gotovo“, naveo je evropski komesar.

On je dodao da izbori za Evropski parlament „nemaju veliki uticaj“ na proces evropskih integracija Srbije, jer se on vodi na administrativnom nivou.

Brnabić: Vlast ne utiče na uređivačku politiku medija u Srbiji

Brnabić je izjavila da vlast ne utiče na uređivačku politiku nijednog medija.

Ona je najavila da bi nova Medijska strategija mogla da bude razmatrana na sednici Vlade u aprilu.

Nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, Brnabić je rekla da u Srbiji postoje slobodni mediji koji mogu slobodno da kritikuju vlast.

„U Srbiji postoje mediji koji misle da Vlada dobro radi svoj posao i oni koji misle da ne radi dobro. Ali svi oni imaju prostora da to javno kažu i da se to, kao i u drugim evropskim državama, ne sankcioniše“, rekla je ona.

Premijerka je rekla da je Vlada otvorena za dijalog sa medijima i da taj dijalog promoviše tako što poziva sve medije na konferencije za novinare, na kojima su njeni predstavnici spremni da odgovore na sva pitanja.

Brnabić je, govoreći o medijskoj strategiji, kazala da je to bio inkluzivan proces i da je na njen nacrt stiglo 250 komentara, kao i da će taj tekst sada ponovo biti vraćen na razmatranje radnoj grupi i novinarskim udruženjima.

Nakon toga, ona je rekla da očekuje da će čitav proces biti gotov tokom aprila kada bi se tekst nacrta mogao naći na sednici Vlade Srbije.

Dodala je da će tome prethoditi i konsultacije sa nevladinim sektorom i mišljenje Evropske komisije.

„Očekujem da će strategija dati bolji okvir kako bi trebalo da izgleda medijska slika u Srbiji“, rekla je ona i naglasila da postoji teži posao a to je primena strategije i izmena seta medijskih zakona.

Han: Nema razloga da evrointegracije Srbije budu zaustavljene zbog zastoja u dijalogu 2
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović
Brnabić: Odluka Prištine o taksama je smetnja svim regionalnim inicijativama

Brnabič je izjavila da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i da će zato biti jedna od potpisnica regionalnog roming sporazuma koji treba da koristi gradjanima i privredi.

Brnabić je novinarima posle susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom kazala da je dobro što će takav sporazum biti potisan, ali da „nije fer“ što će biti potpisan u trenutku kada Priština ne poštuje sporazum CEFTA.

„Odluka Prištine o taksama je smetnja svim ostalim regionalnim incijativama“, rekla je Brnabić i zahvalila se Hanu i EU na zahtevu da se odluka o taksama povuče.

„Srbija ostaje posvećeba regionu koji je povezan, snažan, integrisan i koji sim gradjanima pruža drugačiju viziju budućnosti“, kazala je Brnabić.

Komesar Han je ocenio da je Srbija „najbolje povezana zemlja u regionu“ i da od toga najviše benefita ima privreda.

„Razumem ljutnju zbog takasi, zato što se to protivi ideji jedinstvenog tržišta i sprečava regionalnu trgovinu“, kazao je on i naglasio da je važno raditi na regionalnoj sradnji koju je uporedio sa slagalicom.

„Sklapanje slagalice je dobra priprema za put ka EU“, ocenio je Han.

Regionalni roming sporazum trebalo bi da bude potpisan tokom Digitalnog samita koji ćče 4. i 5. aprila biti održan u Beogradu.

Beograd domaćin Međunarodne nedelje civilnog društva

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije otvorena za dijalog sa nevladinim sektorom i da je dobar način da se to pokaže održavanje Međunarodne nedelje civilnog društva u Beogradu 8. i 9. aprila.

Brnabić je kazala da je Srbija postala domaćin te nedelje zahvaljući angažovanju Građanskih inicijativa, koje je podržala Vlada.

Premijerka je posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom kazala da je vlada inicirala dijalog sa civilnim sektorom, odgovarajući na taj način na kritike o nedovoljnoj agažovanosti na saradnji sa nevladnim organizacijama koje su navedene u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka EU.

„Medjunarodna nedelja civilnog društva je dobar način da pokažemo da je Vlada Srbije otovrena za dijalog“, rekla je ona.

Komesar Han se osvrnuo na dijalog predstavnika vlasti i opozicije, navodeći da su poslanici Evropskog parlamenta ponudili pomoć kako bi se ta saradnja unapredila.

Han: Važno što je vlast u Srbiji pokazala da je svesna problema u medijima

Han je izjavio da je za važno što je vlast u Srbiji pokazala da je svesna problema u oblasti medija i što želi da ih rešava.

„Kao što je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić rekao, on nije zadovoljan trenutnim stanjem, mislim da je važno biti samokritičan i pokušati da poboljšate situaciju. Važno je biti svestan problema i raditi na njegovom rešavanju“, rekao je Han posle sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Han je kazao i da nije dobio pismo vlasnika televizija N1 i Nova S, Junajted grupe koja je juče saopštila da je izložena pritisku državnog aparata s „očiglednom namerom da se dovede u neravnopravan položaj na tržištu Srbije“.

„Moram da dobijem pismo i ono će biti deo opšte procene situacije stanja u medijima u izveštaju o napretku Srbije. Znate da mi razmatramo apsolutno sve razvoje dogadjaja“, rekao je Han na pitanje da li je pismo Junajted grupe dokaz da je sloboda medija ugrožena u Srbiji.

Vlasnik televizije N1, kompanija Adria njuz iz Luksemburga koja je deo Junajted grupe, uputila je juče pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih udruženja, kao i Evropske unije, zatraživši zaštitu N1 i njenih novinara od, kako je navedeno, kampanje koju protiv te televizije vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

Han je pohvalio proces izrade Medijske strategije, navodeći da je bio inkluzivan, i dodao da je veoma važno što su u proces njenog donošenja bila uključena novinarska udruženja.

Evropski komesar je rekao da je zadovoljan što će nova medijska strartegija biti uskoro završena.

Kazao je i da javni servis ima veoma važnu ulogu u društvu i da to uključuje određene odgovornosti i obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari