Han: Poštovati odluku suda 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Evropske vrednosti su jako važne za buduće korake ka Evropskoj uniji i one podrazumevaju poštovanje odluka sudova, izjavio je danas evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o
proširenju Johanes Han u Sarajevu.

„Bez tog temeljnog razumevanja nema napretka. Kao političar, evropski političar, ja ne komentarišem presude sudova i savetujem druge političare da ih ni oni ne komentarišu“, rekao je Han, na konferenciji za medije nakon sastanka sa liderima političkih stranaka, upitan kako komentariše pretnje predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića zaustavljanjem evropskog puta zbog presude u predmetu Prlić i ostali.

Han je rekao i da je u Sarajevo stigao kako bi ohrabrio lidere u BiH u vezi sa njihovom težnjom ka Evropskoj uniji,
javlja Kliks.ba.

Osvrnuo se i na nedostavljanje odgovora iz Upitnika Evropske komisije ističući da su mu bosanskohercegovačke vlasti rekle kako na oko 50 pitanja nije odgovoreno.

„Ako ne mogu dostaviti dogovore, onda će i reakcija Evropske komisije kasniti. Moja želja je da imamo pozitivno
mišljenje, ali to ne zavisi od nama“, rekao je Han.

Dodao je da EU očekuje konkretne rezultate, odnosno, akcize, strategije za ruralni razvoj i energetiku. On je otkrio je da je od njega tražen povlašćeni status za BiH, ali da to nije u njegovim rukama, prenosi Klix.ba.

Političare je podsetio da status kandidata nije besplatan ručak i da moraju raditi na izgradnji poverenja. Han je apelovao na lidere da se drže opredeljenja koje su na sebe preuzeli u pisanoj izjavi i da rade na realizaciji evropskih težnji.

Rekao da je stigao u BiH kako bi govorio o činjenicama i da u ovom trenutku zemlja nije nešto naročito napredovala i da su rezultati do sada izostali.

Na pitanje da li su mu političari dali rokove, on je kazao da ga bh. funkcioneri stalno uveravaju i govore „skoro“,
„još malo“ i „sledeće sedmice“. Istakao je da je on navikao na kašnjenja iz BiH.

Što se tiče razgovora sa liderima političkih stranaka, Han je rekao da im je jasno kazao kako rezultati moraju doći
odmah i da su EU bitni samo rezultati.

Komesar Han se sasta sa ključnim političkim predstavnicima, uključujući predsedavajućeg Veća ministara Denisa Zvizdića, članove Predsedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića te predstavnike svih glavnih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu o opredeljenosti za zajednički rad u procesu EU integracija u februaru 2015. godine.

Komesar je također otvorio novu zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, koja je izgrađena uz finansijsku podršku EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari