Han sa Vučićem i ambasadorima EU 1Foto: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han posetiće Srbiju u petak, saznaje Danas nezvanično od diplomatskih izvora u sedištu EU.

Kako ističu naši sagovornici, on će se tom prilikom susresti sa najvišim srpskim zvaničnicima, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a glavne teme razgovore biće rešavanje kosovskog pitanja, situacija na Zapadnom Balkanu, napredak Srbije na putu ka članstvu u Uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24, koja se odnose na ljudska prava i izgradnju pravne države… Briselski zvaničnik će pre puta u Beograd u četvrtak boraviti u Albaniji.

Prema nezvaničnim informacijama, predviđeno je da Han u Beogradu održi govor na temu „EU-Srbija: strateško partnerstvo za budućnost“, a zatim da učestvuje u diskusiji sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Tom sastanku prisustvovaće i ambasadori država članica EU akreditovani u Srbiji. Johanes Han je 23. juna boravio u Beogradu kao gost na proslavi inauguracije predsednika Vučića i tom prilikom poručio da Srbija „ima odlučujući uticaj na razvoj čitavog regiona“.

Predstojeći dolazak zvaničnika EU predstavnici diplomatskih krugova nezvanično tumače i kao podsticaj Brisela srpskim vlastima uoči nove faze Briselskog dijaloga, budući da ove jeseni Evropska komisija neće objaviti godišnji izveštaj o napretku država koje teže članstvu u EU, već će to biti učinjeno tek na proleće 2018, u skladu sa novom dinamikom. Istovremeno, sagovornici Danasa tvrde da je EU zadovoljna što je „konačno prevaziđena višemesečna politička kriza na Kosovu“ i što su predstavnici Srba, bliski zvaničnom Beogradu, postali deo vlade Ramuša Haradinaja.

Podsetimo, kako je naš list nedavno objavio očekuje se da u narednu fazu pregovora Beograda i Prištine budu aktivno uključeni i novi akteri, poput „iskusnih političara iz Sjedinjenih Država i Nemačke“, dok će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ostati posrednica u tim razgovorima.

Brisel pozdravlja novu vladu

Nova kosovska vlada bi trebalo da igra aktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi se osigurao kvalitativan napredak u dijalogu Beograda i Prištine u kome posreduje Evropska unija, izjavila je juče portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, prenosi FoNet. Pozdravljamo stvaranje nove kosovske vlade i apelujemo da nova vlast odmah pristupi sprovođenju reformi radi jačanja vladavine prava i ekonomije, rekla je Kocijančić na konferenciji za novinare u Briselu. Ona je ocenila da Kosovo mora da usvoji nove zakone i da poboljša uslove poslovanja kako bi se otvorila nova radna mesta. Prema Kocijančić, Vlada Kosova mora i da u postupku vizne liberalizacije efikasno radi na demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Sve je to od ključne važnosti kako bi Kosovo nastavilo svoj put ka EU, smatra Kocijančić koja je zaključila da Kosovo nema vremena za gubljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari