Han: Sporazum pre priključivanja 1Foto:FoNet/TV FoNet

Evropski Komesar za proširenje i dobro susedske odnose Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mora biti dogovoren pre priključenja EU.

Han je rekao da EU neće prihvatiti novu članicu koja nije rešila bilateralne probleme, naglasivši da je to „lekcija naučena iz prošlosti“.

Odbijamo da u EU unesemo nerešene probleme. Ako želi da se priključi EU, Beograd treba da reši bilateralne i granične probleme, izjavio je Han, uz konstataciju da to znači da Srbija mora da postigne pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

U dijalogu između Beograda i Prištine u narednih nekoliko meseci treba pronaći rešenje koje vodi ka pravno obavezujućem dokumentu, izjavio je Han.

On je rekao da treba gledati u budućnost i raditi na pomirenju u regionu.

Han je izjavio i da građane EU treba pripremiti za prijem novih 18 miliona ljudi sa zapadnog Balkana.

Prema Hanovim rečima, reforma vladavine prava je važna za jačanje nezavisnosti sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i za omogućavanje slobode medija.

Ekonomska i politička situacija utiču na medije. Povoljna ekonomska situacija bi omogućila medijima da se bolje organizuju, izjavio je Han.

On je rekao da 2025. godina, koja se pominje kao termin priključenja Srbije EU, ukazuje da su zemlje zapadnog Balkana u stanju da zaključe pregovarački proces vezan za članstvo u Uniji.

Han je ocenio da je to dug put, sa mnogo neizvesnosti.

Da bi se ostvario ambiciozan plan o priključenju Srbije EU 2025. godine, Beograd mora da udvostruči napore na reformi vladavine prava, osnovnih prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, rekao je Han.

On je izjavio da proces ujedinjenja Evrope može biti okončan samo ulaskom država zapadnog Balkana u EU, koja je projekat mira, stabilnosti i napretka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari