Kada sam početkom godine boravio ovde cilj je bio otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije i EU, potom se dosta radilo i uspeli smo u tome, tako da mislim da smo pouzdani i da nam možete verovati, poručio je juče u obraćanju novinarima u Beogradu evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Govoreći o međuvladinoj konferenciji na kojoj će u ponedeljak biti otvorena prva dva poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije (poglavlja 32 i 35), zvaničnik EU je istakao da je „srećan zbog tog dana“, uz opasku da „tek sada počinje pravi posao“.

– To nije razlog da se vraćate nazad. Naprotiv, tek sada počinje pravi posao i drago mi je što čujem istinsku posvećenost predsednika vlade da do kraja svog mandata Srbija odmakne što dalje u pristupnim pregovorima – istakao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kime je juče razgovarao u Vili Bokeljka. On je izrazio zadovoljstvo što će polovinom 2016. moći da budu otvorena još dva poglavlja, 23 i 24, „što je veoma važno da bi se Srbija uskladila sa Unijom“.

Han je uputio zahvalnost Vladi i građanima Srbije jer su „podržali Evropu i u jednom od najizazovnijih perioda u skorijoj istoriji, a to je migracioni tok“. Prema njegovom mišljenju, Srbija je uradila „izuzetan posao u duhu koji bih voleo da vidim i među nekom državama članicama“.

– EU je prošle godine bila u mogućnosti da pomogne Srbiji nakon poplava, ali biće i prilika kada će Srbija moći da pomogne drugima. I već ste nam pomogli da se nosimo sa ovom izbegličkom krizom… Ovo je početak trke, koja može da bude divna trka – istakao je predstavnik Brisela.

Premijer Vučić je konstatovao da će otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima biti važan datum za Srbiju, izražavajući zahvalnost komesaru Hanu „što je na tom putu pomogao“. Uz poruku da Srbija želi da okonča svoj posao u pregovorima sa EU pre 2019, Vučić je ukazao da je sa Hanom razgovarao o „našim obavezama u budućnosti“.

– Mnogo smo radili da bismo dovde došli, ali mnogo toga je tek pred nama. Verujem da ćemo u tom teškom i napornom poslu i dalje imati podršku Hana, koji je iskreni prijatelj naše zemlje i koji je mnogo pomogao da do ovih rezultata dođemo… Srbija je tokom godinu i po dana sprovođenja reformi pokazala da može da postigne dobre i obećavajuće rezultate koje u pojedinim oblastima, naročito u ekonomiji, ne može da ospori niko na kugli zemaljskoj. Kroz ekonomske reforme Srbija je pokazala da može da prođe kroz teške periode, da ima dobre rezultate, da nedvosmisleno ima dobru budućnost. Ali, mi svoj posao želimo da završimo pre 2019, zaključio je Vučić.



Zahvalnost i Davenportu

Srpski premijer je na konferenciji za novinare izrazio zahvalnost i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu, s kojim je, kako je istakao, „neretko sučeljavao stavove“. „Zahvaljujem Davenportu na njegovoj posvećenosti evropskom putu Srbije, što je umeo u pravoj meri vršio pritisak na nas kada je to bilo potrebno“, poručio je Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari